Logo MojaObčina.si

Slovenj Gradec

DANES
19°C
9°C
JUTRI
18°C
8°C

Razstava BOGDAN BORČIĆ: Vrata

Zbirka del Bogdana Borčića v Koroški galeriji likovnih umetnosti je začela nastajati v zadnjih letih prejšnjega stoletja z odkupi nekaterih del. Zbirka se je pomembno okrepila z umetnikovo donacijo 40 slik leta 2003, ki ji je leta 2006 dodal še 10 slik. Odkupljena dela in obe donaciji predstavljajo temelj zbirke Bogdana Borčića v KGLU. Po umetnikovi smrti je družina del zapuščine umetnikovih del podarila KGLU. Zbirka je tako narasla na 330 del, od tega 314 slik, 11 grafik in 5 skulptur.


V začetku leta 2021 smo v Koroški galeriji likovnih umetnosti izdali katalog zbirke del Bogdana Borčića, v katerem so kataloško obdelane vse slike, ki jih hrani galerija. Katalog del, poleg več celostranskih reprodukcij, obsega še uvodno besedilo Jerneja Kožarja, v katerem je monografsko obdelano Borčićevo delo.


V Koroški galeriji likovnih umetnosti so dela Bogdana Borčića stalno na ogled. Postavitve občasno spreminjamo in ob tokratni smo se odločili, da javnosti predstavimo izjemno pomemben cikel slik imenovan »Vrata«, ki tako obsežno ni bil predstavljen že od leta 2008.


Cikel z naslovom »Vrata« je nastajal v različnih obdobjih Borčićevega ustvarjanja. Povsem na začetku je nastala slika »Rdeča vrata« (1963, zasebna last), pozneje pa je slikar naslikal še mnogo slik s tem naslovom, katerih del predstavljamo ob tej priložnosti.

Razstava bo v KGLU na ogled od 2. maja 2021.Všečkaj objavo

Oglejte si tudi