Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
5°C
SOB.
22°C
5°C

Kino ob kavi: Martin Eden (abonma in izven)

##VIEWS##
Organizator: KULTURNI DOM SLOVENJ GRADEC
Kontaktni podatki organizatorja: Teja Kolar, kulturni.dom@siol.net, (02) 884 50 05.
Vstopnina: 4 (za izven)€

Martin Eden

Martin Eden, zgodovinska romantična drama, Italija, Francija (2019), 129 min, italijanščina, francoščina

Režija: Pietro Marcello
Scenarij: Maurizio Braucci, Pietro Marcello
Igrajo: Luca Marinelli, Jessica Cressy, Denise Sardisco, Vincenzo Nemolato, Carmen Pommella, Carlo Cecchi

Festivali, nagrade: Nagrada za najboljšega igralca – Benetke; nagrada platform – Toronto; posebna nagrada žirije za najboljšo režijo – Gent; nagrada za najboljši film – Sevilla; nagrada Davida di Donatella za najboljši prirejeni scenarij; nominacije Evropske filmske akademije za najboljši film, scenarij, režijo in igralca; nagrada Art kino mreže Slovenije – Liffe

Avtobiografski roman Jacka Londona o mornarju, ki se s pisateljevanjem povzpne po družbeni lestvici, postane v rokah italijanskega režiserja Pietra Marcella strastno filmsko popotovanje skozi nemirno dvajseto stoletje. Nagrada za najboljšega igralca v Benetkah in nagrada Art kino mreže Slovenije na zadnjem Ljubljanskem filmskem festivalu.

Ko mornar Martin Eden nekega dne po naključju spozna Eleno, hčerko premožnih industrialcev, ga njen svet v trenutku povsem prevzame. Omikano in prefinjeno dekle ne postane le Martinova ljubezenska obsesija, pač pa tudi simbol družbenega položaja, po katerem hrepeni. Mladenič sklene, da se bo izobrazil, postal pisatelj in si tako prislužil poroko z dekletom. A medtem ko zagrizeno uresničuje svoje sanje, ga vse bolj preganja občutek, da je izdal svoj delavski razred. Poleg tega začne pod vplivom starega intelektualca Russa Brissendena zahajati v socialistične kroge, to pa ga pripelje v navzkrižje z Eleno in njenim buržoaznim svetom.

Oglejte si tudi