Logo MojaObčina.si

Slovenj Gradec

JUTRI
28°C
14°C
SOB.
30°C
15°C

Kino matineja: Ptice jezer

Organizator: Kulturni dom Slovenj Gradec
Vstopnina: 3,5€

dokumentarni film, Slovenija, 2018, 54'


Film odstira osupljive podrobnosti iz življenja ptic v enoletnem obdobju.


Režija in scenarij: Matej Vranič

Tekst: Marjan Žiberna

Fotografija: Matej Vranič

Kamera: Matej Vranič, Jernej Župevc, Andrej Voje, Denis Horvat

Pripovedovalec: Jure Longyka


Z veje, ki se razteza nad potokom, vodomec bliskovito strmoglavi v vodo. Že čez nekaj trenutkov spet sedi na njej, v kljunu pa ima ribico, ki se zdi za njegovo velikost mnogo prevelika. Ribji orel, v teh krajih izjemno redek gost, zbuja med pticami radovednost, pa tudi strah. A orla zanimajo le ribe ‒ že kmalu ena od njih konča svoje življenje v njegovih krempljih. Kragulj, ki si po dolgi zimi želi svežega zalogaja, se silovito požene proti mlakaricam, ki nič hudega sluteče plavajo ob obrežju.

Vse to se dogaja le lučaj od industrijskega mesta Velenje, na kraju, kjer pred dvema desetletjema življenja skoraj ni bilo več. Jezera v okolici Velenja so nastala kot posledica posedanja tal nad rovi premogovnika. Film je odličen prikaz, kako lahko človek nekoč uničeno industrijsko območje spremeni v prijazno okolje, kamor se vrne življenje.

Ptice spremljamo skozi enoletno obdobje ‒ njihov boj za obstanek v zimskih razmerah, pomladni prihod selivk iz južnih prezimovališč, obdobje parjenja in gnezdenja, jesensko selitev in pripravo na zimo tistih vrst, ki se ne selijo … Vključene so še nekatere druge živali – polhi, žabe, želve –, katerih življenje se večkrat prepleta z življenjem ptic, s čimer so vsebinsko zaokrožene posamezne (pod)zgodbe.


Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Plazenje

Kulturni dom Slovenj Gradec