Logo MojaObčina.si

Slovenj Gradec

DANES
5°C
-4°C
JUTRI
2°C
1°C

Karin Potočnik: LANICA

10286

#purica #dogodivščine

Zbirka kratkih zgodb avtorice Karin Potočnik o nadvse nenavadnem in zabavnem psu, pravzaprav psički, katere življenje je odvisno od rednih obrokov purice in korenčka, rednih obiskov pasjega stranišča in rednega pesnikovanja. Včasih Lanica nadvse herojsko poseže v življenje drugih živali, kot se za čistokrvno potomko slavnega rodu višavskih terierjev spodobi. Včasih v stanju globoke kontemplacije pesnikuje in modruje o vesolju, življenju in purici s korenčkom.

 

Avtorica je tekst napisala v pasjem notranjem monologu z elementi preskakovanja pozornosti kot odgovor na dražljaje slušnega, vidnega in vonjalnega tipa. Način pisanja je povzela po obnašanju psa, ki ga različni dražljaji radi zmotijo pri njegovem početju, a se naposled vendarle vrne k izhodišču.

 

Kombinacija psa kot glavnega lika in dinamičnega načina pripovedovanja temu besedilu omogoča, da je primerno za mlade bralce, a hkrati aktualno in zabavno tudi za odrasle.

Knjigo zaokroži likovna podoba; Kristina Krhin je v črno-beli tehniki in v kombinaciji večjih ilustracij in vinjet vzpostavila dialog s tekstom. Poudarjeni in obarvani deli teksta ter obarvani detajli v ilustracijah služijo in sledijo dinamiki pripovedi.

 

O avtorici:

Karin Potočnik je novinarka, kulturna delavka, promotorka in pisateljica. Živi in dela v Slovenj Gradcu. Naklonjenost do živali je izkazovala že v sklopu novinarske kariere, medtem ko zadnje čase deluje na področju kulturnega turizma in promocije Slovenj Gradca. V prostem času se zateka k hipoterapiji, je namreč ponosna prijateljica (in lastnica) konja Soneta.

 Pisanje zanjo ni le vsakdanja rutina in obveza, marveč tudi prostočasno razvedrilo. Poklic novinarke ji je omogočil spoznavanje raznoterih človeških karakterjev. Druženje z živalmi in skrb zanje pa sta ji odkrila zanimive oblike sobivanja ljudi in živali, njihovo komunikacijo, interakcijo. Iz živalsko-človeškega sveta so zgodbe o Lanici.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij