Logo MojaObčina.si

Slovenj Gradec

JUTRI
0°C
-8°C
PON.
3°C
-5°C

Ana Čigon: Dr. Ljubo Prenner za častno občanko! (Performans)

5228



»Častitljivi striček s Fare pri Prevaljah, koroški poba, ni bil ne moški ne ženska, bila pa je veliki človek, pisateljica, ugledna odvetnica, ki je zaradi svoje odločne borbe za pravico in svobodo pristala tudi v zaporu. Vendar nikoli ni izgubila poguma, iskrivega smisla za humor, svojega klobuka in kravate,« je o dr. Ljubi Prenner zapisala umetnica Ana Čigon.

Ana Čigon zato svojo rezidenco v projektu Živela Umetnost! posveča raziskovanju sveta dr. Ljube Prenner in njenemu, pravzaprav njegovemu, delovanju na umetniškem in odvetniškem področju. Umetničin performans je poklon človeku, ki ga toge družbene opredelitve biološkega in družbenega spola niso ovirale pri tem, da bi živel, kot sam hoče, in da bi drugim ljudem omogočal enako svobodo.

Umetnica bo perfomans Dr. Ljubo Prenner za častno občanko! posnela, posnetek pa vključila v video o Ljubi Prenner, ki bo na ogled na zaključni prireditvi Živele umetnosti (8. 9., Čajnica PEČ)


Ana Čigon (1982) je umetnica, ki ustvarja na področju videa, filma, performansa in novih medijev. Je magistrica umetnosti s področja videa (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana) in diplomantka magistrskega študija Interface Cultures na Kunstuniversitaet v Linzu, Avstrija. V svojih projektih se ukvarja z družbenimi in feminističnimi temami, kot so podreprezentiranost umetnic v umetnostni zgodovini, omejitve razsežnosti kolektivnega spomina, nevidne družbene skupine, razmerje subjekt – družba, iskanje sreče ipd. V dela pogosto vpleta elemente humorja in ironije in se v produkcijskem procesu ne omejuje na en sam medij. V zadnjih letih se posveča dokumentarnemu filmu, občasno producira videe za gledališče in sodeluje v kolektivnih projektih s soavtoricami. Svoja dela razstavlja na samostojnih razstavah v Sloveniji in tujini. Je dobitnica nagrade skupine OHO, finalistka nagrade Henkel Slovenija in finalistka nagrade fundacije Vordemberge-Gildewart.

Med 16. in 22. avgustom bo v recepciji KGLU knjižni kotiček o Ljubi Prenner ter video kotiček Ane Čigon.


Vstopnine ni!
Organizatorji: Društvo Umetnost za vse, KGLU - Koroška galerija likovnih umetnostiČajnica Peč.
===========================
Napovedujemo:
Simon Chang: Fotokopirni (časovni) stroj, 4.–7. september.
Zaključna prireditev Živela umetnost, razstava del in koncert, Čajnica PEČ, 8. september., ob 19:00

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Kreator PSP d.o.o.