Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
5°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

EVROPSKI TEDEN BOJA PROTI RAKU

Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku


Na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, v sodelovanju z Zvezo slovenskih društev za boj proti raku in Društvom za boj proti raku regije Celje, želimo v Evropskem tednu boja proti raku, ki poteka od 25. do 31. maja 2021, pod geslom "Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku" poglobiti informiranje o 12 priporočilih Evropskega kodeksa proti raku.


V Evropskem kodeksu proti raku gre za nabor 12 z dokazi podprtih nasvetov, ki nagovarjajo vsakogar izmed nas in družbo v celoti pri prizadevanjih za zmanjšanje ogroženosti z rakom. Vemo, da bi lahko z upoštevanjem vseh nasvetov preprečili skoraj polovico rakavih obolenj. Ko se rak že pojavi, pa lahko z njegovim zgodnjim odkrivanjem bistveno zmanjšamo umrljivost in ohranjamo kakovost nadaljnjega življenja. Dobra novica pri tem je še ta, da si z upoštevanjem priporočil in zdravim življenjskim slogom zmanjšamo ne le ogroženost z rakom, pač pa tudi tveganje za druge kronične bolezni sodobnega časa (npr. bolezni srca in ožilja, kronična obolenja dihal, debelost, sladkorno bolezen tipa 2 itd.).


Kratek animirani filmček na temo 12 priporočil proti raku si lahko ogledate na tej povezavi:
https://www.youtube.com/watch?v=U5Cle0CstDI&t=1s


Več o 12 priporočilih proti raku si lahko preberete na tej spletni strani:
https://priporocila.si/


Lahko pa si naložite aplikacijo Wasaby, namenjeno predvsem mladim in se spopadete z izzivi 12 priporočil proti raku na nov, igriv način.

https://www.protiraku.si/Arhiv-novic/ArticleID/138/Zdrav-z%CC%8Civljenjski-slog-na-dosegu-roke-Zveza-slovenskih-drus%CC%8Ctev-za-boj-proti-raku-priporoc%CC%8Ca-mobilno-aplikacijo-WASABY-za-najstnike




Več informacij:
Tatjana Škornik Tovornik, tatjana.skornik-tovornik@nijz.si, 03 42 51 141

Oglejte si tudi