Po prizorišču je dišalo po praženi čebuli, svinjski masti z ocvirki in preostalih začimbah, ki so sestavni del te tradicionalni jedi. Vsako društvo je pripravilo svoj najboljši recept za pripravo praženega krompirja: pražen krompir z jurčki, pražen krompir s kranjsko klobaso, slanino, semeni, zelenjavo in podobno. V glavnem, človeška domišljija ne pozna meja. Za odličen okus pa je pomembno, da so sestavine z domačih njiv in vrtov.
Po 12. uri se je začelo razdeljevanje brezplačnih porcij praženega krompirja. Obiskovalci so pristopili k stojnicam in pokušali pražen krompir, pripravljen po tradicionalnih receptih, ali pa s sodobnejšim pridihom. Čeprav so pražilci pripravili nekaj ton krompirja, so porcije kmalu pošle, saj je bil obisk nad pričakovanjem. Ker smo v Tržišču znani po odličnem cvičku, smo obiskovalcem postregli tudi s to odlično kapljico.
Organizatorji so prireditev odlično promovirali in jo tudi izpeljali z odliko, saj je festival obiskalo nekaj tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Predstavili so se tudi lokalni ponudniki domačih izdelkov in obrti. Prireditev je spremljal tudi zanimiv kulturni in glasbeni program. Naš kraj so na festivalu odlično predstavile tudi Mlade žurerke in s plesnimi nastopi požele bučen aplavz.
Ob koncu prireditve je sledila še predaja praporja. Župan občine Postojna Igor Marentič in predsednik društva praženega krompirja Stanislav Menard sta prapor predala naslednji gostujoči občini, podžupanu občine Sevnica Janezu Kukcu.
Tako že velja povabilo na 20. Festival praženega krompirja, ki bo v Sevnici v soboto, 5. septembra 2020.
Za AKŽ, DU, Društvo Hrast, TD Tržišče Janja Seničar Tratar