Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
5°C
JUTRI
27°C
5°C
Oceni objavo

Recepti

Dopustniški dnevi postrežejo tudi s kakšno uro več v domači kuhinji. Zakaj ne bi preizkusili kakšnega novega recepta in dovolili, da vas odnese na drugi konec sveta? Prepričani smo, da vas jedi, pripravljene z izbranimi lokalnimi sestavinami, ne bodo pustile ravnodušne.

Pirina rižota

 

Pirin riž oziroma obrušeno pirino kašo dobro speremo pod tekočo mrzlo vodo. Na pregreto ponev damo malo olja oljne ogrščice. Dodamo por in ga prepražimo. Na por dodamo opran in odcejen pirin riž ter ga toliko prepražimo, da se zrna segrejejo. Zalijemo z zelenjavno osnovo, da so zrna prekrita, in kuhamo 10 minut. Po potrebi dodamo še malo jušne osnove. Med kuhanjem na majhne kocke narežemo hokaido in cukini bučko. Po 10 minutah kuhanja riža dodamo narezane bučke, solimo in kuhamo še 10 minut. Vmes pripravimo nariban staran kravji sir, ki ga tik pred koncem kuhanja dodamo v rižoto. Rižoto dokončamo z žlico hladnega masla. Na krožnik položimo žlico rižote, ki jo začinimo z oljem oljne ogrščice in cvetom kapucinke.

 

Orientalska goveja juha

 

Goveje kosti zavremo in odcedimo. V svežo hladno vodo dodamo že prevrete kosti, koriander, zvezdasti janež in preostalo jušno zelenjavo. Na zmernem ognju kuhamo do 3 ure. Odstavimo in precedimo. Korenje: na tanke rezine narezano oranžno korenje karameliziramo na sladkorju. Rezanci: v vreli, slani vodi po receptu skuhamo rezance in jih odcedimo. Arašide grobo nasekljamo, prepeličje jajce spoširamo. Na dno krožnika položimo korenje, kuhane rezance, poširano prepeličje jajce in nasekljane arašide. Na tanko odrežemo rezino prej zamrznjenega govejega fileja in ga še surovega položimo na sredino krožnika, nanj potresemo nekaj zrn soli. Krožnik pred gosti zalijemo s pripravljeno orientalsko govejo juho.

 

Recepta so pripravili v Gostilni Repovž. Uporabili so pirin riž s Kmetije Zakrajšek in rezance s Kmetije Jazbec, ki jih odlikuje certifikat Sevnica Premium.

 

Vinsko priporočilo:

Grega Repovž, sommelier leta 2021 po izboru vodnika Gault & Millau, k pirini rižoti priporoča Kozinčev chardonnay Selekcija, letnik 2017, k orientalski goveji juhi pa Klaro, letnik 2015, Hiša frankinje, Kerin.

Recept so pripravili v Gostilni Repovž. 


Annemarie Culetto, KŠTM Sevnica

Foto: Miha Hrenk, Aklih Designe

Oglejte si tudi