Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
2°C
PET.
17°C
2°C
Oceni objavo

Trening rahločutnega starševstva

Na Družinskem inštitutu Zaupanje v Sevnici se bo oktobra začel Trening rahločutnega starševstva. Gre za strokovno zasnovani program, v katerem se starši seznanijo s sodobnimi spoznanji na področju razvojne psihologije, teorije navezanosti, psihoterapije in družinske terapije. Starši, ki se vključijo v trening, okrepijo svoje vzgojne kompetence in razvijajo stik ter povezanost z otrokom. Spoznavajo prednosti in slabosti različnih vzgojnih stilov in metod, otrokove razvojne značilnosti in potrebe, učinkovito se spoprijemajo z morebitnimi občutki lastne nemoči ali krivde ob otrokovih težavah, naučijo se nekaterih tehnik za pomirjanje otrokovih stisk (npr. trema, strah, socialna fobija, izbruhi jeze ali trme …). Strokovno trening temelji na Sieglovi metodi za celostni razvoj otrokovih možganov.

V programu redno spremljajo doživljanje staršev v zahtevnejših vzgojnih situacijah in učinkovitost uporabljenih pristopov v praksi. Starši lahko spremljajo razvoj svojih šibkejših področij in skupaj z voditeljem programa načrtujejo nadaljnji osebni razvoj v vlogi starša. Prav tako v celotnem procesu načrtno spremljajo vpliv lastne učne izkušnje na otrokovo doživljanje in vedenje. Ker gre za intenzivno učno izkušnjo, starši na treningu tudi z igro vlog v praksi spoznavajo moč rahločutnega vzgojnega pristopa. Za udeležence je zelo dragoceno tudi deljenje izkušenj med starši.

Udeležba na treningu je za starše brezplačna, saj ga v sklopu programa Večgeneracijski center Posavje podpirajo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Evropski socialni sklad, Občina Sevnica in generalni sponzor Družinskega inštituta Zaupanje, podjetje HESS. K vključitvi so vabljeni starši, ki so za tovrstno delo ustrezno motivirani in lahko zagotovijo redno navzočnost pri izvajanju aktivnosti (dvakrat na mesec 3 ure v ponedeljkovem popoldanskem terminu). Program vodi zakonski in družinski terapevt Damijan Ganc, ki ima 10-letne izkušnje na področju izvajanja družinske, partnerske in individualne terapije. Je avtor knjige Izzivi očetovstva po ločitvi ter več znanstvenih in poljudnih člankov na področju starševstva, vzgoje, duševnega zdravja in medosebnih odnosov.

Informacije o programu in prijave: info@zaupanje.net, GSM: 041/77 22 45

Družinski inštitut Zaupanje, Damijan Ganc, strokovni sodelavec v programu VGC Posavje

Oglejte si tudi