Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
3°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

ZDAJ JE ČAS, DA POSKRBIMO ZA NAŠE ZDRAVJE Z GIBALNO AKTIVNOSTJO

Živimo v časih, ki nas po eni strani omejujejo, po drugi pa dovoljujejo in nas kličejo k temu, da se prebudimo v naši zavesti glede pomena zdravja. Omejitve nas še bolj usmerjajo k temu, da poiščemo čas in prostor ter naredimo kaj za svojo dušo in se odmaknemo od vsakodnevnih naporov in stresa. 

 

Eden večjih naporov je tudi sedenje, ki smo mu v zadnjem času zelo izpostavljeni, saj nimamo tolikšne svobode gibanja, kot smo jo imeli prej. Kadar sedimo, pa je naše telo v položaju, ko so pod pritiskom naš prebavni trakt, hrbtenica in celotni mišično-skeletni sistem. To negativno vpliva na cirkulacijo krvi, držo telesa, mišični tonus in tudi na druge nevro-fiziološke dejavnike.

 

Drugi veliki tvegani dejavnik je stres, ki ga je v zadnjem času okoli nas zelo veliko. Pristojni nam namreč ves čas ponujajo informacije, ki so večinoma neprijetne. Da bi se temu čim bolj izognili ali vsaj poskušali zmanjšati stres, moramo najti način, kako se sprostiti. Gibalna aktivnost nam bo pomagala pri preusmeritvi pozornosti v bolj pozitivne stvari, naj bodo to igra z žogo, loparjem, opazovanje narave, poslušanje lastnega dihanja pri teku, kolesarjenju ali telovadba.

 

Kot še nikoli prej je zdaj prava priložnost, da najdemo motivacijo in gibalno aktivnost, ki nas veseli, si postavimo dosegljive cilje in zmagamo v trenutnem »boju«, ki ga žal bijemo kar sami s sabo.

 

Poslanstvo športne zveze in njenih članic, športnih društev pa naj bodo spodbujanje in podpiranje vseh članov k ohranjanju ali celo izboljševanju poglavitnih psiho-fizičnih zmogljivosti in spretnosti ter aktivacija za naprej.

Oglejte si tudi