Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
5°C
JUTRI
27°C
5°C
Oceni objavo

Prvi posredovalci v občini Sevnica

Z namenom reševanja življenj je v občini Sevnica skladno s dogovorom med Občino Sevnica, Gasilsko zvezo Sevnica in Zdravstvenim domom Sevnica vzpostavljena služba prvih posredovalcev. 

 

Prvi posredovalec je posameznik, ki navadno nima zdravstvene izobrazbe in se odzove na poziv dispečerske službe zdravstva ter pride na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja pred prihodom službe NMP in je vključen v sistem t. i. tihega aktiviranja sil za zaščito in reševanje.

 

Prvi posredovalci so posamezni prostovoljci, ki so v ZD Sevnica opravili usposabljanje iz temeljnih postopkov oživljanja in uporabe avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED). 

 

Namen prvih posredovalcev je pomoč pri življenje ogrožajočih stanjih na lokacijah, kjer je dostopni čas reševalnega vozila daljši in kjer se v primeru srčnega zastoja v najkrajšem možnem času odzovejo na pomoč in opravljajo temeljne postopke oživljanja do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči. Prvi posredovalci so aktivirani prek Regijskega centra za obveščanje 112 in so ves čas nudenja pomoči na zvezi z ekipo nujne medicinske pomoči. 

 

Prva skupina ljudi, entuziastov, pripravljenih pomagati, je že opravila izobraževanje v ZD Sevnica in so od januarja vključeni v sistem prvih posredovalcev. 

 

Že 12. januarja so bili prvi posredovalci prvič aktivirani in so v naselju Krmelj nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Sevnica.

 

Zdravstveni dom Sevnica

Oglejte si tudi