Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
10°C
6°C
Oceni objavo

Nagradni natečaj na FB-strani Mladi v Sevnici, prvi nagrajeni zapis

#ostanidoma?

 

Nak! Od karantene naprej je bil ta moto aktualen samo v večernih urah.

Prej #prespidoma bi dejal.

 

Medtem ko se je večina ljudi tresla od strahu, da ne bi oboleli zaradi koronavirusa, smo nekateri razmere sprejeli in živeli naprej, bolj bogato življenje. Nešteti pohodi v naravo, nabiranje čemaža, fotografiranje in uživanje v prebujanju narave, preprosti kulinarični izzivčki, simpatični dogodki in še kaj bi se našlo so bili motivacija za skrb za duševno in telesno zdravje. 

Mnogim je virus vlil strah v kosti, peščici pa okrepil sočutje do ljudi, predvsem starostnikov. Ko so se na drugi strani telefona oglasili prestrašeni in obupani starostniki, je bilo to jasno znamenje za akcijo. Namreč, njihovi klici na telefone nevladnih organizacij so naleteli na odzivnik in tu se je končalo, za nas, prostovoljce pa začelo.

Ljudem so pošle zaloge zdravil in hrane, zato sva s prostovoljko Janjo stopila v akcijo, vsak po svojih močeh. Klici so se vrstili in na drugi strani prestrašeni glasovi so dobivali pomladansko toplo barvo, saj so vedeli, da niso pozabljeni.

Prepričan sem, da se je marsikdo ustrašil, da ne bi koga okužil, a ostarelim je bilo v veselje videti stare nasmejane obraze ljudi, ki smo bili ne samo kot šoferji, temveč kot moralna in čustvena opora v težkih časih karantene.

Marsikdo naju je  objel kar sam od sebe iz veselja in hvaležnosti po obisku na kavici in klepetu.

"Marsikaj smo že doživeli, zdaj pa čakamo le še Matildo. Raje imam iskren objem danes in jutri odidem z nasmehom na obrazu, kot da živim naprej v žalosti in strahu," so menili starejši.

 

To obdobje nas je zbližalo, odprlo marsikatero srce in povezalo v veliko družino. Še naprej z največjim veseljem odidem v gozd in si napolnim baterije, nabiram koprive in preostala zelišča in posušene odnesem v dar ljudem, ki so hvaležni in jim je mar.

Še naprej počnem dobro kot prej. Zdaj je lažje, ker je mogoče iti v drugo občino. Marsikdo gre v bolnišnico ali zdravstveni dom, v trgovino po hrano, s čimer se krepijo medosebni odnos. Človek človeku postaja angel.

 

Kristian Božičnik

Oglejte si tudi