Logo MojaObčina.si

Sevnica

JUTRI
25°C
12°C
PON.
20°C
14°C
Deli
7129

Obisk v tovarni Kopitarna

Sevničani in Sevničanke se pogosto zaskrbljeno zazremo v dim, ki izhaja iz Kopitarniškega dimnika, in se sprašujemo, koliko je v njem za zdravje škodljivih snovi. Študijski krožek Spoznavanje vrednot v sklopu Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje je želel o tem odgovor in je v prvih dneh leta poslal v tovarno vprašanje. Že v dveh dneh smo dobili odgovor:

Moje ime je Andrej Mesar in skrbim za tehnične zadeve v Kopitarni. Pod moje področje spada med drugim tudi kotlovnica. V kotlovnici imamo dve peči. Staro Emo Celje na drva, ki se je včasih uporabljala in je zdaj pripravljena za rezervo, in novo Wvtermova Sreb 13/v13a, ki obratuje na sekance. Zadnja leta skoraj ves čas obratuje nova peč (stara le med remontom nove). Za ta namen smo kupili tudi mlin, da meljemo svoj lesni odpad in tako dobimo sekance, ki jih mešamo z našo žagovino, ki nastane v proizvodnji. V zimskih časih pa moramo za ogrevanje kupovati drva, ki jih je včasih mlel gospod Kranjc, zdaj pa jih meljemo sami. Skratka, peč je narejena tako, da lahko kot kurivo uporabimo samo sekance in žagovino in čisto nič drugega. Fizično je nemogoče skuriti še kaj drugega. Nova peč ima takšen način izgorevanja, da dimne pline še enkrat skuri, da je čim manj onesnaževanja. V prilogi vam pošiljam tabelo, kjer se vidi, da Kopitarna obratuje v mejah normale. Imeli smo tudi inšpekcijski pregled in ugotovili so, da je vse v redu.

Zakonodaja glede okolja se je tako zaostrila, da ni mogoče obratovati, če ne spoštuješ zakonodaje. Kazni za podjetja so ogromne in lahko vodijo v zaprtje podjetja. Če vam odgovorim še iz človeške plati, tudi mi živimo v Kopitarni in zraven nje in dihamo ta isti zrak, zato je naša prvenstvena skrb tudi za čisto okolje in čist zrak. Lahko vam zagotovim, da individualne hiše bolj onesnažujejo okolje, ker uporabljajo zastarele peči in kurijo ne dovolj suha drva kot Kopitarna.

Je pa zanimivo, da občasno zaokroži informacija, da Kopitarna kuri medicinske odpadke, amputirane človeške organe, poginule živali itd. Ali veste, kako bi to smrdelo in kaj bi o tem ne nazadnje govorili zaposleni.  Ne vemo, kdo širi takšne laži in čemu koristijo. Je pa tudi zelo zanimivo, da vse moti Kopitarna, nihče pa ne vidi recimo Tanina, od katerega se širi specifičen vonj in na vsakem vogalu se iz tovarne kadi. A ta njihov dim in vonj pa blagodejno vpliva na dihala???

Predlagam, da vi in vaši člani in članice in tudi drugi iz društva pridete k nam na obisk in si ogledate našo kotlovnico in tudi našo proizvodnjo, da vidite, kaj delamo, kaj ustvarjamo in kakšen vpliv ima naša proizvodnja na okolje.

V želji, da nas čim prej obiščete, vas in vaše člane in članice v imenu vseh zaposlenih iz Kopitarne lepo pozdravljam. 

In 30. januarja se nas je 19 res odpravilo v Kopitarno in si jo pod strokovnim vodstvom Andreja Mesarja ogledalo, tudi kotlovnico in peč. Videli smo, da so navedbe iz odgovora resnične, in si še naprej želimo, da bi tovarna skrbela tudi za čisto okolje.
Podrobnosti o obisku: http://rivacic.blogspot.com/2019/01/obisk-tovarne-kopitarna-in-sprehod-v.html.

Besedilo in posnetki Romana Ivačič

Če so na slikah bele packe v obliki lipovih listov, vedite, da sem proti taki "zaščiti avtorstva".


 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi