Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
0°C
JUTRI
13°C
3°C
Oceni objavo

AMBROZIJA IN JAPONSKI DRESNIK V SEVNICI

Že nekaj let nas mediji in različne ustanove opozarjajo na invazivne rastline v našem okolju. Najhitreje verjetno raste japonski dresnik, ki so ga včasih celo sadili v okrasne namene, zdaj pa je to prepovedano. Ta celo zdravilna rastlina z užitnimi mladimi poganjki ima zelo razvejene in trdožive korenine, bujno rastje in zaduši vse druge domače rastline v bližini. Na bregovih Save v Sevnici ga je kljub košnji vsako leto več.

Še večja nadloga pa je ambrozija, ki ni samo invazivna, ampak tudi alergena – škodljivo vpliva na dihala in kožo. Dokler ne cveti in semeni, jo je mogoče odvreči na kompost, potem pa jo je treba sežgati. »Pelinolistna ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) in druge sorodne neofitne vrste iz rodu Ambrosia so edine škodljive rastline, ki jih je treba pri nas zakonsko zatirati. Ta ukrep velja od leta 2010, ko so sprejeli spremembo Zakona o zdravstvenem varstvu rastlin. Po novi uredbi mora imetnik zemljišča, na katerem ta rastlina raste, odstraniti rastline s koreninami vred ali odstraniti njihov nadzemni del na način, da se rastlina v tej rastni dobi ne obraste več. Imetnik zemljišč mora opraviti tudi nadaljnja redna opazovanja zemljišč vse do konca septembra. Ker se pri nas navzoča pelinolistna ambrozija po košnji hitro obrašča, je treba košnjo ali druge ukrepe zatiranja izvajati celotno rastno dobo, da preprečimo širjenje s tvorbo novih semen.« (https://www.bodieko.si/zdaj-je-pravi-cas-za-zatiranje-ambrozije) Če fizična ali pravna oseba ne izpelje odrejenih ukrepov o odstranjevanju, je uveden prekrškovni postopek. Globa za pravne osebe znaša 1500 evrov, 500 evrov pa za odgovorno osebo pravne osebe in posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost. 500 evrov znaša tudi denarna kazen za samostojnega podjetnika posameznika ali fizično osebo. Podrobna predstavitev: http://www.furs.si/svn/zvr/POSNadzori/Ambrosia/U%C5%A1hresconavodila.pdf .

Kje je ambrozija v Sevnici (stanje 20. 7. 2019): pod cesto na Hraste v bližini hiše Zagode, pri kupu gnoja nad sadovnjakom – desno odcep poti s ceste proti Svetemu Roku. Na tem območju je rastlin manj, ker sem lani opozarjala lastnike parcel, vrtičkarje in oskrbnike obrobkov cest ter sama populila veliko ambrozije. Na bregovih Save od železniškega prehoda na Gobavcah do Srednje šole Sevnica je ni opaziti, obrašča pa se spet ob železniški progi v bližini občinske stavbe. Levo in desno ob poti na obrežju Save jo je veliko blizu Stillesa, obrašča pa se tudi na robu zelenice trgovine Lidl, ki jo sicer pogosto kosijo. Prava katastrofa je predel med cesto in brežino levega brega Save od trgovine Lidl do Elektrarne Boštanj: poleg japonskega dresnika rastline ambrozije na brežini manjše poganjajo celo med peskom na poti, pravi »drevored« pa je ob robniku ceste. Nekaj rastlin je mogoče najti v bližini nadvoza preko železnice, predel do Pristana Orehovo pa je videti »čist«. Območje Pristana redno kosijo, ampak ob poti se rastline hitro razraščajo in že mlade pripravljajo k cvetenju. Dokaz, da le tudi pogosta košnja ni dovolj; rastline je treba pravočasno populiti s koreninami vred.

LASTNIKI ZEMLJIŠČ IN PODJETJA, KI SKRBITE ZA JAVNE POVRŠINE: ČE VAS KAZENSKA ODGOVORNOST NE PREPRIČA, NAJ VAS TO, DA NAS BO AMBROZIJA ZATRLA, ČE JE NE BOMO ZATIRALI MI.

Romana Ivačič

Oglejte si tudi