Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
0°C
JUTRI
13°C
3°C
Oceni objavo

Popis škode na stvareh po neurju 30. 8. 2020

Na podlagi sklepa Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje se pričenja popis oziroma ocenjevanje škode na stvareh zaradi posledic močnega neurja z vetrom in točo 30. avgusta 2020.

 

Popis bo izvajala občinska komisija po kriterijih Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, informacije o sistemu in načinu popisa pa podajamo v nadaljevanju:

 

  • Oškodovanci naj za prijavo škode pokličejo na Občino Sevnica na telefonsko številko 07 81 61 217, in sicer od 11. do 18. septembra 2020 v času od 8. do 13. ure, ter sporočijo sledeče podatke: ime in priimek oškodovanca, naslov prebivališča, lokacijo poškodovanih objektov, predmet škode, kontaktno telefonsko številko in e-naslov.
  •  
  • Škodo na naslovu vsakega prijavitelja/oškodovanca si bo na terenu ogledala občinska komisija, ki se bo predvidoma najavila dan pred ogledom.
  •  
  • Zaradi čim učinkovitejšega popisa škode na terenu naj oškodovanci pripravijo naslednje podatke: parcelno številko, na kateri stoji poškodovani objekt, podatek o vrsti objekta, letu zgraditve objekta, neto uporabni površini poškodovanega objekta, davčno številko in EMŠO lastnika objekta, obvezne so fotografije o nastali škodi. Podatki se bodo vpisovali v »Obrazec 4 - Ocena delne škode na stavbah, povzročene po naravni nesreči«.
  •  

 

Obvestilo glede popisa škode na kmetijskih površinah, pridelkih, nasadih, plodovih

 

Na podlagi sklepa Uprave RS za zaščito in reševanje se škoda na kulturah rastlinske pridelave ne popisuje. Država je namreč 50-odstotni financer zavarovalnih premij za zavarovanje posevkov, nasadov in plodov, dvojno financiranje pa ni dovoljeno.

 

Kmetje, ki so zavarovani na podlagi predpisov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, lahko kot oškodovanci pri davčnem organu v 15 dneh od nastanka škode vložijo zahtevek za odpis ali zmanjšanje prispevkov po Zakonu o pogojih, pod katerimi se kmetom zmanjšani ali odpisani prispevki štejejo za plačane – ZPKZ (Uradni list RS, št. 48/92 in 21/95).

 

Škodo na kulturah rastlinske pridelave s stopnjo poškodovanosti je v dneh po neurju ocenila komisija za popis škode v kmetijstvu. Zapisnik o oceni škode po posameznih katastrskih občinah se nahaja na Oddelku za gospodarske dejavnosti Občine Sevnica.

 

Vlogo za odpis ali zmanjšanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zavezanec odda:

 

  • elektronsko prek storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki kot lastni dokument,
  • osebno ali po pošti, in sicer na finančni urad, kjer je davčni zavezanec vpisan v davčni register.

 

VLOGA ZA ZNIŽANJE ALI ODPIS PRISPEVKOV ZA POKOJNINSKO IN INVALIDSKO ZAVAROVANJE 

Oglejte si tudi