Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
5°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Načrtovane poteze vlade negativne za občine, odmaknjene od državnega središča

V ponedeljek, 7. oktobra, so Posavje obiskali člani Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke. V sklopu celodnevnega delovnega obiska regije so se srečali tudi s predstavniki Občine Sevnica.


Župan Srečko Ocvirk je uvodoma predstavil tako razvojne prednosti kot strateške primanjkljaje občine; med slednjimi infrastrukturno odmaknjenost od avtocestnega križa ter nekonkurenčnost železniškega prometa s problematiko številnih cestno-železniških križanj. Predstavil je projekt gradnje hidroelektrarn, pozitivne učinke njihove umestitve v prostor; pa tudi s strani države še neizvedene ureditve, katerih realizacija izhaja iz državnih aktov.

 

Na srečanju so bile kot najbolj problematične izpostavljene poteze aktualne vlade, med njimi zmanjševanje investicijskih sredstev občinam, kar neposredno ogroža možnost črpanja evropskih virov. Občine namreč z minimalnim deležem javnih sredstev le-ta oplemenitijo s sofinancerskimi sredstvi iz evropskih in državnih razpisov in izvedejo večino javnih projektov, ki so temelj kakovostnega bivanja občanov.

 

Med potezami, ki bi ob uveljavitvi nerazumno zniževale kakovost življenja na podeželju, so tudi načrtovana uvedba davka na nepremičnine in težnja po centralizaciji državnih služb, katerih načrtovano ukinjanje bi povzročilo manj kakovostne storitve in težjo dostopnost občanom, izgubo delovnih mest v manjših krajih in z vsem tem zmanjšanje posavskega bruto dohodka, ki je ob izvzetju rezultatov večjih energetskih družb že tako pod državnim povprečjem.

 

Skupni imenovalec vseh načrtovanih ukrepov je tako po mnenju Občine Sevnica kot tudi poslanske skupine SDS načrtno siromašenje od središča države oddaljenih območij, na ta račun pa krepitev večjih centrov.

Oglejte si tudi