Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
10°C
6°C
Oceni objavo

V vročih dneh je še posebej pomembna ustrezna skrb za živali

V vročih dneh je še posebej potrebno nameniti pozornost skrbi za živali. Tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v vročih dneh poziva lastnike hišnih ljubljenčkov in domačih živali k ustrezni skrbi. Živali morajo imeti vedno na voljo pitno vodo ter dostop do sence.

V vročih dneh je moralna dolžnost lastnikov živali, da zanje (po)skrbijo na način, ki jim ne povzroča nepotrebnega trpljenja in jim omogoča, kar sodobna stroka dobrobiti živali imenuje življenje, ki ga je vredno živeti, so zapisali na ministrstvu.

  • Sveža pitna voda naj bo vedno na voljo
  • Živali omogočite dostop do sence in hladnejših mest – (hladne površine)
  • NIKOLI ne puščajte živali v zaprtem, parkiranem avtomobilu.
  • Sprehode in druge fizične aktivnosti omejite na jutranje in večerne ure


Ob tem je potrebno poudariti, da je še vedno ogromno psov, ki bivajo na verigah. To res ni z zakonom prepovedano, a to ni primerno življenje za nikogar. Še vedno je vse preveč nepotrebnega trpljenja živali in vse preveč je prizorov, ko ob lepo urejenih hišah,   psi životarijo na kratkih verigah, brez zavetja, lačni, žejni….

Če opazite, da sosedov pes ne more do vode ali do sence, pokličite sosede, pristojne, 112. Potepuškemu mucku, ki obnemoglo leži sredi ceste, omogočite, da se umakne na hladno – v klet, garažo ali pokličite društvo za pomoč živalim. Ne obračajte se stran, kot, da se vas to ne tiče.

Živali so čuteča bitja in prav bi bilo, da se tako obnašamo do njih.

Alenka Kozorog, KŠTM Sevnica

Oglejte si tudi