Logo MojaObčina.si

Sevnica

JUTRI
13°C
11°C
NED.
13°C
2°C
3587

Krompir naš vsakdanji

V Aktivu kmečkih žena Tržišče smo v lanskem letu začele s projektom " Krompir naš vsakdanji". V najemu imamo manjši košček zemlje, njivico, ki jo članice pridno obdelujemo.Letos smo poleg krompirja posadile še  čebulček in česen.Prihodnje leto pa bomo dodale tudi  zelišča. Vsa opravila, sajenje, okopavanje,osipavanje.... potekajo ročno.

Pobiranja krompirja smo se lotile v začetku avgusta. Krompir sorte Bellarosa je primeren za pečenje in praženje. Posadile smo ga isto količino kot prejšnje leto,vendar je bilo letošnjega pridelka občutno manj. Vreme pač ni bilo naklonjeno krompirju. Veselile pa smo se čebule in česna, ki sta lepo obrodila. Čebula je celo debelejša kot krompir.

Njivica trenutno ne sameva. Po pobranem krompirju že raste repa in koleraba. Pridelano zelenjavo uporabimo v naši novi kuhinji  za kuharske delavnice,degustacije ali prireditve.Nekaj krompirja in čebule smo  namenile za malico  Društvu vinogradnikov Malkovec ob  zaključku Cvičkovega pohoda in v počastitev dveh domačinov kralja cvička Matjaža Goloba in prvaka cvička Uroša Flajsa.

Članice Aktiva smo  prvo soboto v septembru sodelovale tudi v "Sevniški kuhinji" .Na festivalu praženega krompirja v Sevnici ,smo po lastnem receptu pripravile "Pražen krompir z grajsko klobaso in cvičkom". Poleg  krompirja in kraljevega cvička smo obiskovalcem ponudili še krompirjevo marmelado  in krompirjevo pito. Z veseljem so okušali še ostale naše dobrote.   


vir: AKŽ Tržišče         

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi