Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
6°C
Oceni objavo

Gledanje v ekran je moja največja strast

Pri ne kemičnih oz. vedenjskih odvisnostih ima oseba potrebo po ponavljanju vedenja. Kadar taka oseba ponavlja vedenje, kljub negativnim vplivom na njegovo duševno, socialno ali finančno blagostanje, govorimo o vedenjski odvisnosti.

Odvisnost spada med motnje duševnega zdravja, le to pa povzročajo dolgoročno nepotešene potrebe. 

Poznamo 5 temeljnih potreb po Dr. Glasserju:

-          Preživetje

-          Pripadnost

-          Moč

-          Svoboda

-          Zabava


In ker si želimo potešiti svoje temeljne potrebe npr. biti srečni, vendar ne vemo kako, pa ne zato, ker nebi želeli biti pri tem uspešni ampak zato, ker enostavno ne znamo drugače, ne vemo, kaj še narediti, da bi bili zadovoljni. Bolj ko so potrebe nezadovoljene, bolj se naši možgani trudijo najti način za zadovoljitev in tukaj sledi, da  gremo npr. pred ekran ali postanemo depresivni oz. tesnobni.

Rešitev?

Pričakovanja prilagodite realnosti »jaz odločam kako vidim svet okoli sebe«, kar sledi tudi pri izbirah vedenja, ki so učinkovita za zadovoljevanje vseh temeljnih potreb.  

Če pa vas zanima več na to temo, si oglejte kratko predavanje z naslovom "Gledanje v ekran je moja največja strast", ki je bilo izvedeno 2. junija 2021 s strani mag. psihologije in specializantke realitetne psihoterapije, Saše Žuntar. 


Predavanje najdete na Facebook strani Mladi v Sevnici in KŠTM Sevnica ali sledite tej povezavi https://fb.watch/5_Ze4-_Vx7/


Evija Evelin Zavrl, KŠTM Sevnica

Oglejte si tudi