Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
0°C
JUTRI
13°C
3°C
Oceni objavo

Odprtje Demenci prijazne točke v Sevnici

V sredo, 13. marca 2019, se je na Centru za socialno delo Posavje, Enota Sevnica odprla Demenci prijazna točka. S svojimi govori so jo slavnostno otvorili župan občine Sevnica Srečko Ocvirk, pomočnica v.d. direktorice Centra za socialno delo Posavje, Enota Sevnica, Danica Božič, in dolgoletna prostovoljka združenja Spominčica Ljudmila Tratnik. Vsi govorniki so opozorili na pomembnost odpiranja tovrstnih točk za ljudi z demenco, za njihove svojce in za celotno lokalno skupnost. Poudarili so pomen obstoja prostora, kjer lahko ljudje pridobijo informacije in podporo. Otvoritveni program sta popestrila učenca Glasbene šole Sevnica Timon Imperl in Jošt Fister s točkama na harmoniki in ksilofonu ter Sevničanka Anica Perme, ki je s prisotnimi delila svojo izkušnjo življenja z osebo z demenco. Po koncu uvodnega dela so vsi trije slavnostni govorniki skupaj nalepili nalepko Demenci prijazna točka na vhodna vrata stavbe, kjer se nahaja Center za socialno delo Posavje, Enota Sevnica.


Demenci prijazne točke odpira združenje Spominčica – Alzheimer Slovenija, ki je odprlo že okoli 80 tovrstnih točk po vsej državi. Namenjene so osebam z demenco, zlasti tistim v zgodnji fazi, ki se lahko samostojno gibljejo, svojcem oseb z demenco in drugim zainteresiranim. Prav tako pa je točka  na voljo tudi vsem tistim, ki pri svojem delu pogosto prihajajo v stik z osebami z demenco, zato je pomembno, da vedo, kje poiskati nasvete in informacije. To so zaposleni v trgovinah, bankah, lekarnah, knjižnicah, na pošti, policisti, gasilci in drugi. Demenci prijazna točka nudi informacije (o tem, kaj je demenca, kaj so njeni prvi znaki), pomoč (ko je oseba z demenco v stiski in ne ve, kdo je in kje živi) in usmeritve (kam naj se osebe z demenco in njihovi svojci obrnejo po informacije).


Na Centru za socialno delo Posavje, Enota Sevnica, smo ponosni, da smo v občini Sevnica odprli prvo Demenci prijazno točko prav pri nas.


Hvala vsem soustvarjalcem in udeležencem dogodka ter vsem gostom, ki so nas nagovorili. Hvala tudi donatorjema Pekarni Kruhek in Slaščičarni Julija iz Sevnice, ki sta za pogostitev prispevala svoje dobrote.

   
‘‘V središču naj bo človek in ne bolezen. Zato bodimo strpni in prijazni. Vzemimo si čas za jasen in enostaven pogovor. Pristopimo počasi in prijazno, dotaknimo se osebe, ne prepričujmo je v nekaj, česar ne dojame.”

    izr. prof. dr. Aleš Kogoj, dr. med., spec. psihiatrije, ustanovitelj Spominčice  


Ekipa Pomoči družini na domu, Center za socialno delo Posavje, Enota Sevnica

Oglejte si tudi