Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
6°C
SOB.
25°C
5°C
Oceni objavo

Velika premiera prve gledališke uprizoritve in novih uglasbitev pesmi Antona Umeka – Okiškega

Čudovito, nepozabno in premierno doživetje na prireditvi Od zibelke do zakladnice Antona Umeka – Okiškega, posvečeni našemu rojaku, velikemu slovenskemu pesniku in pisatelju. Bogat kulturni program je slovesno obeležil slovenski kulturni in krajevni praznik v Boštanju.
Gledališka predstava prvič v zgodovini

Prvič v zgodovini je bila ustvarjena in uprizorjena gledališka predstava, ki prikazuje življenje in dela Antona Umeka – Okiškega, rojenega leta 1838 na Okiču nad Boštanjem. Gledališka uprizoritev na izviren in zanimiv način prikazuje pesnikovo ljubeče družinsko življenje, živahno otroško razpoloženje in igrivost, ob tem se vse bolj prebuja velik pesniški talent mladega Antona Umeka – Okiškega. Do svojih rosnih dvajsetih let ustvari že veliko zbirko pesniško-literarnih biserov, med njimi tudi ganljivo pesem Spomladi doma. Gledališka predstava kot prvi del kulturnega programa prikazuje pesnikovo življenje od rojstva do končanih gimnazijskih let.

 

Eden največjih slovenskih literarnih talentov

Prireditev po gledališki uprizoritvi preide v bogat povezovalni in glasbeni program. Življenje, šolanje in delovanje Antona Umeka – Okiškega se nadaljuje na Dunaju, potem kot profesor poučuje na celovški gimnaziji ter si v Celovcu ustvari svojo družino. V srečno družinsko življenje vstopi njegovo močno bolehanje, ki ga žal že pri njegovih triintridesetih letih odtrga od ljubljene žene in zelo majhne hčere. Veliko žalovanje zajame slovensko in avstrijsko ozemlje, kajti Anton Umek – Okiški je bil prepoznan kot eden največjih slovenskih literarnih talentov takratnega časa.

 

Nova odkritja o družini in najdba originalnih rokopisov

Raziskovanja v zadnjih dveh letih so odprla nova poglavja v prepoznavnosti kulturno-literarne zakladnice Antona Umeka – Okiškega. Velikega zgodovinskega pomena so odkritje njegove družine, družinskih vezi, sedanjih sorodstvenih potomcev v Avstriji, najdba originalnih rokopisov pesmi in dokumentov. Odlično mednarodno sodelovanje z avstrijskimi partnerji je omogočilo, da si od leta 2013 vsakdo lahko pesnikove rokopise ogleda v deželnem arhivu v Celovcu (Kärntner Landesarhiv).

 

Nove uglasbitve pesmi po več kot 150-ih letih

Izjemen zgodovinski doprinos so tudi nove uglasbitve pesmi Antona Umeka – Okiškega, ki so nastale po več kot 150-ih letih od zadnjih uglasbitev njegovih pesmi. Velik glasbeni talent in komponist Tine Bec je v čudovito melodijo prelil dve pesmi, ki do sedaj še nista bili uglasbeni. Pod komponistovo dirigentsko taktirko so pesem Opomin zgodovine premierno zapeli člani okteta Jurij Dalmatin, MePZ Zvon je navdušil s ciklom iz pesmi Biserji. Pesem Mornarska so že tretje leto zapored zapeli vokalni kvintet Boštanjski prijatelji.

 

Ponovna oživitev društva KUD Anton Umek Okiški

Bogat kulturni program prireditve Od zibelke do zakladnice Antona Umeka - Okiškega so izvedli članice in člani KUD Anton Umek Okiški skupaj s pevskimi in z igralskimi gosti. Scenarij in vsebino prireditve je zasnovala Tatjana Žužek in hkrati povezovala celoten kulturni program. Gledališko predstavo s scenarijem in z režijo je vodila in ustvarila Janja Cajner skupaj z mladimi igralci družine Umek in še mlajšimi plesalkami. Navdušenemu občinstvu in nastopajočim je predsednik društva KUD Anton Umek – Okiški, Ivan Cajner, podal zaključne besede ter predstavil ponovno oživitev nekoč že ustanovljenega društva, poimenovanega po našemu pomembnemu rojaku, velikemu literarnemu ustvarjalcu, domoljubu in buditelju narodne zavesti Antonu Umeku – Okiškemu.

 

Po končanem kulturnem programu je sledila tradicionalna podelitev priznanj KS Boštanj, ki sta jo prejela Blaž Zagrajšek in Športno kulturno društvo Večno mladi Šmarčna.

 

Čudoviti trenutki so se zlili v veselo kulturno praznovanje in hvaležen spomin.

 

Tatjana Žužek

KUD Anton Umek Okiški

Oglejte si tudi