Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
ČET.
14°C
4°C
Oceni objavo

Kvarikature Branka Babića na gradu Sevnica

»RESNICA ZBODE TISTEGA, KI JI NE SLUŽI.«, se glasijo prve besede gostitelja Rudija Stoparja o opisu junijskega (rado)gosta Branka Babića, novinarja, fotografa, propagandista in grafičnega oblikovalca iz Novega mesta.

 

Babić je predvsem mojster karikature, veliki iskalec resnice in človečnosti. Je umetnik – slikar in pisec, ki ustvarja humorno satiro neumnostim sveta in človeške »šlamparije« ter egoizma, ki z vrha pada med običajnike.  Babić je opazovalec, kritik in komediograf likovnega (pisanega) humorja z zavidljivim intelektom. Razstavljena so njegova novejša dela, kot tista z eno »cvetko« in kot »socvetke« s štirimi karikaturami v razumskem bloku.

Razstava sovpada z osrednjim dogodkom na domačem pragu in je avtor tokratno predstavitev poimenoval: Kvarikature – politične in pivske, kar pomensko navezuje na ljudsko modrost,  »pivec se strezni, politik pa …«.

Branko je za uvodni recital v Grajsko kapelo pripeljal svojega dolgoletnega prijatelja, hudomušneža par excellence, sejalca plodovitega smeha in državljana Bele krajine Tonija Gašperiča, edinstveno slovensko »šibo božjo«, za stranpoti naše srenje. Je pisec čez tisoč humoresk, več satiričnih knjig, predvsem pa humorist satirik – komedijant, ki mu je bila kapelica prizorišče njegove izjemne, samo njegove molitve. Oba gosta sta nam darovala smeha do solz.

Razstava je na ogled v odpiralnem času gradu do vključno 2. Julija 2018.

 

Rok Petančič

KŠTM Sevnica

 

 

Oglejte si tudi