Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
12°C
3°C
Oceni objavo

UČENCI GLASBENE ŠOLE SEVNICA USPEŠNI NA GLASBENIH TEKMOVANJIH

Nadarjeni in delavni učenci glasbenih šol se udeležujejo številnih glasbenih tekmovanj. Priprave na tekmovanje od mladih glasbenikov zahtevajo veliko delovne discipline, saj je program zahteven. Ponosni smo na odlične tekmovalne nastope naših učencev. V tem prispevku objavljamo njihove dosežke.


Mednarodno tekmovanje Emona 2018 je potekalo januarja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Udeležili sta se ga flavtistki Zala Plazar in Ivana Sešlar iz razreda Ane Mlakar. Za svoja nastopa sta prejeli zlato plaketo, Zala pa tudi II. nagrado.


21. regijsko tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije
v februarju je bilo letos izvedeno po novem sistemu; tekmovalce iz vseh slovenskih regij je ocenjevala ista komisija, pogoj za prehod na državno raven tekmovanja pa ni več zlato priznanje, temveč se na državno tekmovanje uvrsti tekmovalec ali skupina, ki prejme večino glasov žirije. Regijskega tekmovanja sta se udeležili citrarka Neža Simončič in violončelistka Neža Močnik ter komorni skupini – Trio Anima in Trio flavt Metuljčice.


Državno Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije – TEMSIG, ki vsako leto poteka marca, letos je bilo že 47., je osrednje slovensko tekmovanje za naše mlade glasbenike. Je eno tehtnejših tekmovanj, saj je tekmovalni program zelo zahteven. Učenke glasbene šole so na državnem tekmovanju dosegle izjemen uspeh: citrarka Neža Simončič iz razreda Tinke Vukič je v starostni kategoriji I. b prejela zlato plaketo in I. nagrado, v disciplini komorne skupine s pihali pa sta bili v kategoriji I. a odlični komorni skupini Trio Anima in Trio flavt Metuljčice; Trio Anima, v sestavi Zala Plazar in Ivana Sešlar, flavta ter Neža Ganc, klavir, je pod mentorstvom Ane Mlakar prejel zlato plaketo in I. nagrado, Trio flavt Metuljčice, v sestavi Zala Kovaljev, Anja Cesar in Žanin Cesar, pa pod vodstvom Pije Hočevar srebrno plaketo. Prvonagrajena solistka Neža Simončič in komorna skupina Trio Anima sta prvi nagradi in posebno nagrado prejeli na Zaključnem koncertu izbranih prvonagrajencev v Zavodu sv. Stanislava.


15. mednarodno tekmovanje Davorin Jenko
v Beogradu je za pihalne in trobilne inštrumente potekalo marca. Z naše šole so v Beogradu nastopili učenci trobil, Črt Pačnik – pozavna, Lenart Pajk – trobenta ter Manca Božičnik in Nikola Grubešić – rog. V svojih starostnih kategorijah so vsi prejeli I. nagrade, pozavnist Črt Pačnik in hornist Nikola Grubešić pa sta prejela priznanje lavreat – zmagovalec. Vsi so iz razreda Francija Lipovška.


Mednarodno glasbeno tekmovanje in festival za soliste in komorne skupine Svirél je bilo v Goriških brdih organizirano že desetič. Mladi glasbeniki se tam predstavljajo v prijetnem ambientu, v Vili Vipolže in na gradu Brdo. V disciplini pihala solo sta na tekmovanju nastopili flavtistki Zala Plazar in Ivana Sešlar iz razreda Ane Mlakar in prejeli zlato plaketo, v disciplini komorne skupine s pihali, trobili in tolkali pa Trio flavt Metuljčice, v sestavi Zala Kovaljev, Anja Cesar in Žanin Cesar, ki je prav tako prejel zlato plaketo in bil prvouvrščeni sestav v svoji starostni kategoriji, ter Kvartet flavt Roš'ce, v katerem igrajo Neli Markl, Anika Simončič, Elizabeta Požun in Ines Bizjak, tudi nagrajen z zlato plaketo. Mentorica obeh komornih skupin je Pija Hočevar. V disciplini godala solo so iz razreda Andreje Zupanc tekmovale violinistke Lucija Radej in Julija Vidmar ter prejeli bronasto plaketo, in Ema Štigl, srebrno plaketo, ter violončelistka Neža Močnik iz razreda Zrinke Vlašić, ki si je priigrala srebrno plaketo. V disciplini brenkala solo je med najmlajšimi srebrno priznanje osvojila Kaja Vilčnik, Neža Simončič pa v svoji tekmovalni skupini zlato priznanje. Obe sta učenki citer iz razreda Tinke Vukič.


Korepetitorki tekmovalcev v solo disciplinah sta Špela Troha Ogorevc (flavta, violina, violončelo) in Ana Češnjevar (trobila).

 

Izkušnje kažejo, da so tekmovanja lahko odličen vir hitrega napredka – učenec in učitelj se še bolj intenzivno posvetita skladbam, izpilita tehnično zahtevnejša mesta, razvijata učenčevo muzikalnost in širita ter bogatita repertoar.
Na Dnevih kitare v Krškem, 7. in 8. aprila, je Tadej Llapushi pod mentorstvom učitelja Zorana Koširja priigral zlato priznanje.

 

Pot do odličnosti v glasbi je samo ena, ni bližnjic, ampak vztrajnost in trdo delo.

 

Čestitamo.

 

Glasbena šola Sevnica

 

 

 

Oglejte si tudi