Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
3°C
Oceni objavo

Sončna zadnja septembrska nedelja v Šentjanžu

Začetek zadnjega konca tedna v septembru ni bil ravno obetaven, saj je sobota postregla z dežjem, a namočena in morda malo blatna pot na nedeljsko jutro ni ustavila pohodnikov, ki so se odpravili na rudarsko tematsko pot Tk pav, na kateri so odprli že četrto gozdno okno na omenjeni poti. Tokratna tematika, zapisna na informacijsko tablo, je voda, saj novo gozdno okno gleda na nekdanji izvir vode, iz katerega so rudarjem »vaserpinči« nosili vodo.

Med tem, ko so nekateri pod vodstvom Cvete Jazbec odkrivali Tk pav, se je na trgu v središču Šentjanža že odvijala Šentjanška tržnica. Pestra ponudba tržničarjev, ki so svoje domače pridelke in izdelke postavili na prodaj, je na trg privabila množico obiskovalcev. S svojimi hitrimi gibi in koraki pa so dogajanje popestrila dekleta Mažoretnega društva Šentjanž.

Kot navadno so na dan Šentjanške tržnice na ogled tudi vsa umetniška dela, ki so nastala v sklopu ArtEka Šentjanž, ki že tradicionalno poteka na domačiji Felicijan v Peklu v prvih dneh julija v organizaciji Turističnega društva Šentjanž in Zavoda MUK QRA iz Sevnice. Letošnja razstava je bila že deveta po vrsti. Glasbeno sta jo popestrila Andrej Fon na saksofonu in Zoran Košir na kitari.

Udeleženci letošnjega dogodka ArtEko so bili: Jože Šubic iz Maribora, Tatjana Mijatovič iz Radencev, Mojca Lampe Kajtna iz Šentjerneja, Ana Jazbec, Matic Svažič, Nena Bedek in Vladimir Leben iz Sevnice, Mojca Marija Vilar iz Domžal, Tone in Judith Zgonec iz Boštanja ter Toni Vučajnk iz Dobove, strokovno vodenje pa je kot vedno do zdaj prevzela glavna organizatorka Jerca Šantej iz Sevnice, ki je na odprtju dejala, da ustvarjalcem ni vseeno za naravo, v kateri živimo vsi mi, zato je bila tudi tokrat osrednja tema zrak, povezana z naravo in okoljem. O tem je nekaj besed spregovoril tudi okoljevarstvenik in publicist Anton Komat.

Obiskovalce razstave je pozdravila predsednica TD Šentjanž Petra Majcen, s svojo navzočnostjo pa sta nas počastila še predsednik KS Šentjanž Boštjan Repovž in podžupan občine Sevnica Janez Kukec: Povedala sta, da sta zadovoljna, da je želja po kulturnem in umetniškem ustvarjanju v naših krajih močna in plodna in da se že veselita prihodnjega leta, ko bomo praznovali 10-letnico. Direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek pa je v pozdravu povedala, da je lepo videti čedalje več obiskovalcev in gostov na dogodku.To je dokaz, da organizatorji in tudi ustvarjalci delajo v pravi smeri.

Na prvo jesensko nedeljo so nas tako božali sončni žarki, umetniška dela pa so na prostem sijala v vsej svoji lepoti na Repovževi štali. Sklenilo se je še eno poglavje, a organizatorji že obljubljajo pestrost dogajanja tudi v prihodnje. Povabili so nas tudi na na grad Sevnica na bienalno razstavo ArtEko 2018/2019.

Hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k popestritvi zadnje septembrske nedelje v Šentjanžu.

Vesna Perko

Povezave

www.sentjanz.si

Oglejte si tudi