Logo MojaObčina.si

Sevnica

DANES
5°C
-4°C
JUTRI
8°C
-5°C

NAGRADA POSAVSKI POTUJOČI KNJIŽNICI ZA NAJBOLJŠI PROJEKT V SPLOŠNIH KNJIŽNICAH V LETU 2020

Dneve od 16. do 20. novembra zaznamuje teden splošnih knjižnic, v katerem splošne knjižnice po vsej Sloveniji spomnimo državljane, kako smo se prilagodile novim razmeram in katere knjižnične storitve so kljub oviram, ki jih ustvarja epidemija, še vedno dostopne. Še posebno prazničen je 20. november, ko Združenje splošnih knjižnic podeljuje nagrado za najboljši projekt v splošnih knjižnicah.

S projektom Posavska potujoča knjižnica se je Valvasorjeva knjižnica Krško skupaj s Knjižnico Brežice, Knjižnico Laško in Knjižnico Sevnica prijavila na razpis za najboljši projekt v splošnih knjižnicah, ki so ga v Združenju splošnih knjižnic (ZSK) v letu 2020 izvedli osmič. Z razpisom in podelitvijo nagrad ima ZSK namen spodbuditi razvoj in  kakovostno delo splošnih knjižnic na področjih storitev za uporabnike, strokovnega dela in vodenja knjižnic.

V letu 2020 sta bili razpisani dve nagradi: ena za najboljši projekt na področju storitev za uporabnike, druga pa za novi pristop k strokovnemu delu knjižnice. Na razpis je v predpisanem roku prispelo 18 prijavljenih projektov  iz 17  knjižnic, in sicer 14 s področja storitev za uporabnike in 4 projekti s področja novega pristopa k strokovnemu delu knjižnice.

Med prijavitelji so bile tudi Valvasorjeva knjižnica Krško kot nosilka in partnerice Knjižnica Brežice, Knjižnica Laško in Knjižnica Sevnica s projektom Posavska potujoča knjižnica, ki je tudi nagrajeni projekt. 

Glavna odlika Posavske potujoče knjižnice ni storitev sama, ampak je inovativnost izražena v pristopu k vzpostavitvi te storitve, ki je povezal deset različnih institucij med seboj (poleg knjižnic še občine Krško, Brežice, Kostanjevica na Krki, Radeče in Sevnica ter ministrstvo za kulturo) ter  v celostnem pristopu  k promociji in zunanji podobi storitve (podoba, himna, spletna stran).

 

»Vzpostavitev Posavske potujoče knjižnice je projekt, ki je zdaj zaključen. Oktobra smo začeli dejavnost Posavske potujoče knjižnice približevati ljudem. Želimo si, da jo bodo uporabljali in z veseljem rekli: Danes je dan, ko pride Bralko! Prvi odzivi so odlični, saj po dobrem mesecu delovanja, kljub dvotedenski nedostopnosti zaradi epidemije, Posavska potujoča knjižica šteje 400 članov, beležimo več kot 700 izposoj knjižničnega gradiva, Bralka pa je zaradi izposoje obiskalo že več kot 500 uporabnikov ter 52 skupin iz vrtcev in šol.«

 

Vir: Knjižnica Sevnica, zanjo Anita Šiško, direktorica

 

Vse informacije o delovanju Posavske potujoče knjižnice, vključno z razporedom obiska postajališč, najdete na http://posavska-potujoca.si/.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi