Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
6°C
SOB.
25°C
5°C
Oceni objavo

Na Logu obnova 145 let starega kozolca

 

Leta 1874 so pri Knezovih na Logu končali gradnjo kozolca toplarja, v katerem so kar nekaj desetletij sušili seno in žito ter ga uporabljali za shranjevanje krme za živino. Prvotno je bil kozolec vse do leta 1974 pokrit s slamo, od tega leta pa z betonsko kritino. Zob časa je pustil posledice, saj začetna strešna konstrukcija najbrž ni predvidevala težke betonske kritine. Zaradi bremena je popustil prečni tram, ki nosi strešno, na katero so pribite špere. Začasna podpora je preprečila, da se streha ne bi začela nagibati.

Lastnika kozolca Silvester in Jožica Perc sta se lani odločila, da je treba kozolec obnoviti in ga ohraniti za potrebe hranjenja orodja in opreme ter tudi kot zanimiv spomenik lesene arhitekture. Pogovorili so se z mojstrom, ki ima znanje, sposobnosti, opremo in ekipo za obnovo takšnega objekta. Konec preteklega leta je bil pripravljen potreben les, kot so tramovi, špere, letve in deske. Letos marca sta se s pomočjo Jožičinega brata Branka lotila obnove temeljev pod stebri. To je zajemalo dvigovanje stebrov s furmanskimi vintami, odstranitev starih polomljenih temeljnih kamnov, izkop za novi temelj, poravnavanje tal, vstavljanje armature, opaženje in zalivanje z betonom. Šele po obnovi temeljev je bilo mogoče začeti obnavljati streho.

Dne 3. julija se je začelo. Prišel je mojster Boris Androjna s svojimi fanti. Obnova je trajala štiri dni. Prvi dan je bil kozolec razkrit, za tem je sledilo vertikalno in horizontalno poravnavanje, saj je bil že celoten kozolec nekoliko nagnjen. Drugi in tretji dan so bili na vrsti »cimpermani«. Ti so zamenjali zlomljeni prečni tram in postavili novo strešno konstrukcijo. Tretji dan ob 15. uri so ga že začeli pokrivati. Četrti dan je bilo pokrivanje končano, sledilo je še obijanje »špice« in obnova je bila končana. Skupaj so opravili približno 450 delovnih ur.

 Brane Knez

Oglejte si tudi