Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
5°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Mednarodna strokovno-izobraževalna konferenca o modri frankinji

V ponedeljek, 4. marca, je v Kulturni dvorani Sevnica potekala Mednarodna strokovno-izobraževalna konferenca o modri frankinji, ki jo je Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica organiziral v sklopu projekta Modra frankinja – žametno vino regije Posavje.
V uvodnem delu so zbrane nagovorili Mojca Pernovšek, direktorica KŠTM Sevnica, Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica, in mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na MKGP. Za tem so bile na vrsti predstavitve (s klikom na naslov predstavitve si lahko predstavitve prenesete) gostujočih predavateljev:

Geološke značilnosti Posavja s poudarkom na kamninski sestavi
Klemen Teran, univ. dipl. inž. geol., Geološki zavod Slovenije

Tla vinogradov Posavja in vloga tal v opredelitvi 'terroirja'
prof. dr. Borut Vrščaj, Kmetijski inštitut Slovenije

Modra frankinja v vinorodni deželi Posavje (analitični pregled površin vinogradov, količine pridelave po kakovostnih razredih, starostna struktura vinogradov, trendi …)
Ivanka Badovinac, Jernej Martinčič, Andrej Bajuk, KGZS Zavod Novo mesto

Kako brati podnebne podatke za razumevanje vpliva 'terroirja' na slog vina                         
dr. Katja Šuklje Antalick, Kmetijski inštitut Slovenije in dr. Guillaume Antalick, Univerza v Novi Gorici, Center za raziskavo vina

Polifenolna struktura zelo kakovostnih in vrhunskih modrih frankinj, vloga terroira na polifenolno sestavo grozdja ter digitalna orodja za spremljanje vinogradov (primer projekta Agrotur II)
dr. Klemen Lisjak, Kmetijski inštitut Slovenije

Predstavitev primera dobre prakse vinarja iz Gradiščanske (Burgenland)
Franz Reinhard Weninger, Horitschon/Sopron, Avstrija

Predstavitev analize o izvoru modre frankinje
dr. Erika Maul, Inštitut Julius Kühn, Siebeldingen, Nemčija

Konec leta 2016 so nemški znanstveniki – arheologi genetskih zapisov pozabljenih trt – potrdili, da je modra frankinja avtohtona slovenska sorta – izvira namreč iz spodnje Štajerske (Posavje je del tega območja), s čimer je najboljša rdeča sorta celinske Evrope dobila svoj izvor in dom, s tem pa slovenski pridelovalci modre frankinje tudi izjemno zgodbo in osnovo za poslovno priložnost. Imeli smo to čast, da je (prvič v Sloveniji!) raziskavo in rezultate predstavila dr. Erika Maul, soavtorica raziskave z nemškega inštituta Julius Kühn iz Siebeldingena.

 

Številnim aktivnostim KŠTM Sevnica na področju turizma in kulture je modra frankinja rdeča nit, saj smo v njej prepoznali odlično in izjemno priložnost za spodbujanje vinskega turizma in oblikovanje edinstvenega turističnega produkta. Leta 2007 z zasaditvijo grajskega vinograda, leta 2010 je bila urejena grajska vinoteka, od leta 2011 vsako leto poteka osrednji dogodek – Festival modre frankinje z mednarodnim ocenjevanjem. lLani je bila urejena Klet modre frankinje, poseben promocijsko-prodajni prostor. 
Na konferenci so strokovnjaki okoli 150 zbranim vinarjem, vinogradnikom, gostinskim ponudnikom in predstavnikom strokovne in splošne javnosti predstavljali različne tematike, ki stremijo predvsem k poudarjanju zavedanja značilnosti t. i. »terroirja« in kakovosti pridelave vin kot temeljnih pogojev za pridelavo okolju značilnih modrih frankinj vrhunskih kakovosti, ki se lahko brez kančka občutka podrejenosti postavijo ob bok vinski ponudbi na domačem in svetovnih trgih.

 

Predstavitvam sta sledili razprava in pogostitev s pokušino posavskih in avstrijskih modrih frankinj in jedi z modro frankinjo iz lokalnega okolja. Po konferenci smo bili vsi bogatejši zaradi novega znanja in izkušenj, ki jih bodo mnogi zagotovo uporabili v praksi. Predvsem pa z organizacijo tovrstnih dogodkov krepimo zavedanje, da je razvoj poleg obveznega znanja precej hitrejši le s povezovanjem in sodelovanjem. Pozitivni odzivi udeležencev potrjujejo, da smo na pravi poti.

Rok Petančič,
KŠTM Sevnica

Oglejte si tudi