Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
14°C
1°C
Oceni objavo

Grajsko lutkovno gledališče Sevnica gostovalo na Madžarskem

Sevniški lutkarji smo začeli novo lutkarsko  leto pri Porabskih Slovencih na Madžarskem. Tam smo nastopali s svojo lutkovno predstavo Grdi raček H. C. Andersena.  Predstavo smo zaigrali v slovenščini otrokom naših rojakov v Števancih in Seniku v Porabju, kjer imajo slovenske dvojezične osnovne šole.

Zgodba grdega račka govori o drugačnosti in nerazumevanju različnih manjšin v večinskem okolju. Zato je treba vztrajati na svoji poti in verjeti vase, v svoj jaz, se učiti in boriti, dokler ne prideš kljub veliko težji poti do cilja, kjer ti bo končno posijalo sonce – tvoje lastno sonce …

Otroci so se vživeli in uživali v lutkovni predstavi, čeprav verjetno niso razumeli vseh slovenskih besed.  Grdi raček je namreč lutkovna predstava, ki s svojo močno nebesedno komunikacijo, ozračjem in dobro animacijo pove in izrazi vse bistvo Andersenove pravljice o konfliktni problematiki človeških odnosov med našimi in vašimi, velikimi in malimi, belimi in črnimi, bogatimi in revnimi … Vedno aktualno, kot so bile in so razlike med ljudmi čedalje večje … Grdi raček je tudi lutkovna predstava, s katero smo zelo uspešni na večini mednarodnih gledaliških festivalov v tujini, čeprav jo igramo v slovenščini.

Vabilu Mance Perko, generalne sekretarke Bralne značke Slovenije, kot organizatorju tega srečanja se je odzvala tudi znana slovenska pisateljica in kulturna delavka v SV Sloveniji, Karolina Kolmanič. Otrokom je govorila o pomembnosti  branja, lepotah pisane besede in znanja maternega jezika – slovenščine.

Našega srečanja se je udeležila tudi svetovalka za dvojezično šolstvo Valerija Perger in nas v prijetnem pogovoru seznanila s problematiko in življenjem Porabskih Slovencev. 
Polni novih in zanimivih vtisov o življenju naših rojakov na Madžarskem smo se v prijateljskem vzdušju poslovili od naših novih znancev in gostiteljev, z obljubo, da se kmalu spet vidimo. Seveda smo jih povabili v Posavje, našo lepo dolino gradov, uspešnih vinskih zgodb, tradicionalnih salam, posavskih dobrot, prijaznih ljudi … in seveda v Sevnico, rojstno mesto prve dame ZDA, naše Melanije.

                                                                                                                                          Bernard Pungerčič   
Foto: Nevenka Flajs                                                                          

Povezave

kultura,lutke

Oglejte si tudi