Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
10°C
6°C
Oceni objavo

Grad Sevnica v letu 2018

Nad Gradu Sevnica kot osrednjem objektu kulturne dediščine in glavni turistični točki v občini Sevnica bomo tudi v Evropskem letu kulturne dediščine nadaljevali s projekti obnove in raznolikimi programi v vseh letnih časih.

S pomočjo sredstev, pridobljenih na razpisu Ministrstva za kulturo, bomo izvedli projekt sanacija kamnitih elementov v atriju Gradu Sevnica ter restavriranje stenskih poslikav v hodniku prvega nadstropja gradu. S pomočjo sredstev ESRR bomo v okviru projekta ReviZen – Zelena doživetja Posavja izdelali upravljavski načrt gradu, dodatno uredili okolico gradu (grajski gozd, park, parkovne in dostopne poti…), umestili vanje nova didaktična igrala, oznake in oblikovali nove programe interpretacij. S pomočjo sredstev razpisa MIZŠ – Evropskega socialnega sklada za Študentske inovativne študentske projekte bomo v sodelovanju s študenti Fakultete za turizem UM pripravili inovativno kolesarsko pot, ki bo vključevala tudi kulturne znamenitosti (tudi Grad Sevnica) s poudarkom na kulinariki, namenjena pa bo tudi vsem ranljivim skupinam (otroki, ženske, migranti…). V okviru prijave na razpis Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja pričakujemo odobritev projekta »Modra frankinja – žametno vino regije Posavje«, v okviru katerega bodo izvedene številne aktivnosti za dvig prepoznavnosti in kakovosti modre frankinje, med njimi v povezavi z gradom tudi ureditev prodajno-promocijskega prostora (t.i. Kleti modre frankinje) v vili pri Gradu Sevnica, nadgradnjo vsebin festivala modre frankinje in številne druge.

V letu 2018 bomo uredili tudi grajski atelje s stalno zbirko likovnih del, v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice načrtujemo pričeti z obnovo Zbirke o šolstvu.

Na gradu se skozi celo leto vrstijo različne prireditve in dogodki, med katerimi so večji in tradicionalni:
Grajska rezatev - 28. 1., Svetovni dan lutk - 24. 3., Sevn'ška kuhinja na trgu - 18. 5., 8. Festival modre frankinje - 7. 6., Koncert Godbe Sevnica ob dnevu državnosti – 22. 6., Dan odprtih vrat gradu s tržnico starin in unikatov – 24. 6., Grajski kino pod zvezdami – od junija do septembra, 4. Grajski festival piva – 8. 9., Rock Lichtenwald – 22. 9., Grajska trgatev – predvidoma konec septembra, Teden otroka – prva polovica oktobra, Čarobni obisk gradu – 13. 12., Radogost večeri – vsako prvo sredo v mesecu.

Grad Sevnica skozi celo leto ponuja raznolike programe, ki bodo obiskovalce tudi v letu 2018 navdihovali s pristnimi doživetji:

  • oglejte si kratke filme, ki vas popeljejo v bogato zgodovino gradu, po Sevnici ali v skrivnostno preteklost Ajdovskega gradca,
  • doživite štiri letne čase v stolpu s freskami, usedite se v stari učilnici v izvirne šolske klopi iz 19. stoletja,
  • sprehodite se po veličastnih grajskih sobanah, hodnikih ter si oglejte številne muzejske zbirke, stalne ter občasne razstave,
  • okusite modro frankinjo Grajska kri iz grajskega vinograda in druga odlična posavska vina,
  • postanite boter grajskih trt modre frankinje,
  • »dahnite usodni da« v poročni dvorani, grajski kapeli ali v grajskem parku,
  • posladkajte in okrepčajte se v kavarni Graščakova hči,
  • vstopite v pravljični svet lutk,
  • pustite se animirati ter spoznajte barona Moscona in njegovo spremstvo s prikazom življenja na gradu v času plemstva,
  • nakupite izviren spominek (Visit Sevnica, First Lady) ali lokalne dobrote (vino, salame…),
  • zapojte v izjemno akustični Lutrovski kleti, nekdanji protestantski molilnici, z znamenito poslikavo,
  • potešite lakoto in žejo na grajski pojedini,
  • si upate pokukati v grajsko ječo?


V letu 2018 bomo pričeli z oddajanjem v najem t.i. grajske vile s stilno opremljenim apartmajem, V ta namen bomo pripravili več različnih možnosti najema (uporabe) grajske vile (za enkratne nočitve, vikend paket, mladoporočence, ipd.).

Rok Petančič
KŠTM Sevnica

Oglejte si tudi