Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
15°C
JUTRI
30°C
14°C
Oceni objavo

Dan državnosti na Tomaževem hribu

"Slovenec biti – ni drugega, kakor slovensko misliti, slovensko peti in govoriti, slovensko ljubiti, pa s srcem čutiti slovenski svet, hiše, gozdove, polja, ljudi, tako čutiti, da ne moreš, ne moreš brez njih ..." je Kuntnerjevo pesem odločno recitirala Anja Kozinc na Tomaževem hribu na Pokleku nad Blanco, kjer se že od leta 1993 odvija prireditev ob dnevu državnosti.

Prvega junija 2024 je pod slovensko zastavo na hribu zopet zadonela Zdravljica v izvedbi Godbe blanških vinogradnikov. Po pozdravnem nagovoru, župana Občine Sevnica, Srečka Ocvirka, je sledil program, ki so ga pod taktirko Anje in Marka Kozinc spletli člani Kulturno umetniškega društva Poklek

Velik poudarek smo namenili simbolu slovenstva – lipi, katero so v svoji pesmi omenile tudi gostje z Blance – KUD France Prešeren, sekcija Ljudske pevke. Programu je sledila sv. maša, ki jo je vodil župnik Župnije Brestanica g. Tomaž Šojč.

Ker pa je lipa dala velik pečat sami prireditvi, kot tudi našim preteklim generacijam, smo posadili tudi simbol naše države. Predvsem smo se zavezali prihodnjim generacijam, da ohranimo in gradimo našo domovino, saj bo lipa rastla in cvetela ter nas povezala v miru, enotnosti ter povezanosti naše države, vasi Poklek, KS Blanca in občine Sevnica.

Lipo so posadili g. Lado Martinkovič, ki je dal dovoljenje, da lahko raste na njegovi parceli ter z odprtim srcem sprejel našo odločitev, njegova vnukinja Maruša Martinkovič, članici KUD Poklek Ana Kozinc in Mateja Strnad ter predstavnik PGD Poklek David Ločičnik. Sajenje je potekalo ob zvokih harmonike in petju družine Drstvenšek-Kozinc.

Ob kresu, ki ga je pripravil Tadej Strojanšek, pod zastavo in ob lipi je sledilo druženje, katerega je prepletal smeh, dobra volja in povezanost.


Mateja Strnad

Oglejte si tudi