Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
5°C
SOB.
27°C
5°C
Oceni objavo

Animirani vzgojno-izobraževalni programi za otroke na našem gradu

Na gradu Sevnica imamo za najmlajše pripravljen prav poseben program, s katerim otrokom z igro predstavimo življenje na sevniškem gradu v 17. stoletju, ko so še živeli baron Moscon in njegovo spremstvo.

Otroke s spremstvom v atriju gradu sprejme grajski skrbnik ter jim predstavi grad in prostore. Skupaj odidemo v drugo nadstropje v baročni salon, v njej pa nas v spalni sobani pričaka še v postelji v nočni halji s čepico na glavi in spalno masko na očeh baron Moscon. Streže mu hišna pomočnica, ki se na vse načine trudi, da ga prebudi. Ko se baron prebudi, pozdravi otroke in jim začne pripovedovati razne zgodbe: o lovu na lisice in medvede ter razne zabavne pripetljaje.

Iz baročnega salona skupaj odidemo v staro učilnico, v njem pa jim grajski skrbnik, ko se posedejo v stare klopi, opiše šolske dneve njihovih dedkov in babic. Nato se v veliki jedilnici pridružimo baronu Mosconu in njegovemu osebju pri zajtrku. Otroci lahko barona sprašujejo razna vprašanja, govori jim pripovedke in če kakšno skupaj zapojejo, jim ponudi domače kekse. Po baronovem zajtrku si ogledamo še grajsko lutkovno gledališče (GLG Sevnica) in otrokom z animacijo predstavimo različne tipe lutk, srečamo pa lahko tudi kralja Lutkana iz dežele Lutkanije. Med odhodom z gradu pokukamo še v grajsko ječo. Animiran ogled gradu je vzgojno in obenem humorno obarvan, da otroci uživajo v gledanju in poslušanju, zato jim bo prav gotovo ostal v lepem in trajnem spominu.

Poleg animiranega ogleda gradu lahko programu dodamo tudi grajske igre v parku in ustvarjalne ter lutkovne delavnice. Po predhodnem dogovoru je možna tudi izvedba lutkovnih predstav GLG Sevnica (Grdi Raček, Trije prašički, Janko in Metka, Cesarsko jabolko, Zajček Ajček), tako da se lahko otroci na gradu zadržijo celo dopoldne ali popoldne.

Za vse programe se je treba vnaprej napovedati in so namenjeni za skupine otrok, za posamezne obiskovalce pa organiziramo dan odprtih vrat z brezplačno izvedbo animiranega ogleda in grajskih iger v nedeljo, 24. junija. Več informacij je objavljenih na spletni strani www.grad-sevnica.com.

Vabljeni v čaroben otroški grajski svet dogodivščin in nepozabnih doživetij.

Rok Petančič,

KŠTM Sevnica

 

Oglejte si tudi