Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
3°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Pozor - ambrozija!

V tem ugodnem vremenu se je začela razraščati invazivna in alergena ambrozija in zdaj je čas za zatiranje, ko še ne cveti in semeni. Najbolj se obnese puljenje, tudi letos sem je že veliko populila. Sicer pa je to "pametna" rastlina in po košnji hitro spet zraste in zacveti.

 

Spomnimo se:

»Pelinolistna ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) in druge sorodne neofitne vrste iz rodu Ambrosia so edine škodljive rastline, ki jih je treba pri nas zakonsko zatirati. Ta ukrep velja od leta 2010, ko so sprejeli spremembo Zakona o zdravstvenem varstvu rastlin. Po novi uredbi mora imetnik zemljišča, na katerem ta rastlina raste, odstraniti rastline s koreninami vred ali odstraniti njihov nadzemni del na način, da se rastlina v tej rastni dobi ne obraste več. Imetnik zemljišč mora opraviti tudi nadaljnja redna opazovanja zemljišč vse do konca septembra. Ker se pri nas navzoča pelinolistna ambrozija po košnji hitro obrašča, je treba košnjo ali druge ukrepe zatiranja izvajati celotno rastno dobo, da preprečimo širjenje s tvorbo novih semen.« (https://www.bodieko.si/zdaj-je-pravi-cas-za-zatiranje-ambrozije)


Če fizična ali pravna oseba ne izpelje odrejenih ukrepov o odstranjevanju, je uveden prekrškovni postopek. Globa za pravne osebe znaša 1500 evrov, 500 evrov pa za odgovorno osebo. 500 evrov znaša tudi denarna kazen za samostojnega podjetnika posameznika ali fizično osebo.

 

Podrobna predstavitev:
http://www.furs.si/svn/zvr/POSNadzori/Ambrosia/U%C5%A1hresconavodila.pdf .

 

Upam, da bo vsak izmed nas storil vse, kar je dolžan, da ohranimo zdravo okolje.

 

Romana Ivačič

Oglejte si tudi