Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
6°C
Oceni objavo

Podelitev priznanj najbolj skrbnim lastnikom gozdov v letu 2016

Zavod za gozdove Slovenije vsako leto na predlog štirinajstih območnih enot opravi izbor najbolj skrbnih lastnikov gozdov v Sloveniji. Namen izbora je promocija dobrega gospodarjenja v zasebnih gozdovih  in tesnega sodelovanja lastnikov gozdov z javno gozdarsko službo. Letošnja zaključna prireditev, že osemnajsta po vrsti, je potekala 23. novembra v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Dobitnik letošnjega priznanja z Območne enote Brežice je Jože Šinkovec iz Šmarčne pri Boštanju.

Jože Šinkovec izhaja iz kmečke družine iz Cerovca pri Šentjanžu. Po duši in poklicu je gozdar, predanost delu z naravo pa je čutiti ob vsakem srečanju z njim. Ob ustanovitvi ZGS se je v celoti posvetil gospodarjenju v lastnem gozdu. Je posestnik z največ gozda na naši krajevni enoti. Njegova posest leži v dveh gospodarskih enotah in v štirih revirjih. Dolgo časa je bil tudi skrbnik sosednje veleposesti, a razlik v pristopu h gospodarjenju ni bilo nikoli čutiti.

Jože je dodobra izkoristil  možnost črpanja sredstev iz programa za razvoj podeželja. Na ta način mu je uspelo optimalno zgostiti mrežo gozdnih prometnic, ki jih redno vzdržuje. Redno obnavlja tudi gozdarsko mehanizacijo, ki je pogoj za učinkovito in predvsem varno delo v gozdu. Večino del opravlja s pomočjo stalne strokovno usposobljene gozdarske skupine, sam pa svojo aktivnost usmerja v predvsem v organizacijo dela in nadzor.

Uveljavil se je tudi kot uspešen poslovnež. Za svoje sortimente vedno najde prostor na trgu, a zaslužek mu ni nikoli ni predstavljal prioritete. Odlikuje ga predvsem skrb za nego mladega gozda. Ponaša se z največ opravljenimi gojitvenimi deli, s kvaliteto opravljenih del pa je za zgled drugim. Snegolom v letu 2012 je bil hud udarec predvsem za mlajše, ravnokar preredčene sestoje, ko smo podrta drevesa preštevali v tisočih m3. Čeprav je utrpel veliko gospodarsko škodo, je ujmo sprejel kot izziv. K sanaciji je pristopil tankočutno in preudarno, danes nanjo spominjajo le še posamezna pomladitvena jedra na najbolj prizadetih območjih. Svoje izkušnje je leta 2015 predstavil na odmevni delavnici »Pogled na žled« v organizaciji Biotehniške fakultete v Ljubljani, katere terenski del je potekal ravno pri nas. Tudi podlubniki niso zaobšli Jožetovih gozdov, a roki in kvaliteta opravljenih sanacijskih del niso nikoli vprašljivi.

Vsem negativnim dejavnikom navkljub Jože nikoli ni izgubil občutka za večnamensko vlogo gozda. Že zdavnaj je prepoznal pomen številnih dejavnikov za biotsko pestrost. Kljub škodi, ki jo povzroča, divjad sprejema kot sestavni del okolja, v katerem živi tudi sam. Razumevajoč je do obiskovalcev, ki v njegovem gozdu iščejo plodove ali le prostor za rekreacijo in umik iz mestnega vrveža.

Iz njegovih bogatih izkušenj smo se veliko naučili. Pri načrtovanju ukrepov z veseljem prisluhnemo njegovim nasvetom. Le redkokje smo pri strokovnih odločitvah v okviru načrtovanih smernic svobodni tako, kot v njegovem gozdu. Takšnih lastnikov si lahko samo želimo.

 

Miloš Brinovec, foto: Aleš Šeško

Oglejte si tudi