Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
3°C
JUTRI
15°C
1°C
Oceni objavo

DOBER TEK IZ SEVNICE

Ohranjanje kulturne dediščine je izjemna odgovornost vsake generacije,  njeno ohranjanje pa pomeni ohranjanje naših vrednot in zgodovine na temeljih, ki smo jih skupaj s predniki dolgo gradili. Vsako leto Zavod za varstvo kulturne dediščine v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine razpiše osrednjo temo, ki poveže različne akterje, letos je bila to hrana.
Poslanstvo Knjižnice Sevnica in JSKD, Območne izpostave Sevnica, je med drugim tudi ohranjanje kulturne dediščine. Zato smo se odločili sodelovati ter v sklopu predpisane teme zbrati recepte naših babic in tako zapisati in okušati bogato dediščino naših prednikov.

Povezali smo se z desetimi aktivi kmečkih žena (iz Blance, Brega, Boštanja, Budne vasi, Loke, Sevnice, Studenca, Šmarčne, Tržišča in Zabukovja), ki delujejo v sklopu Društva kmetic Sevnica. Članice vseh aktivov so se z veseljem odzvale našemu povabilu in nam poslale recepte, ki so značilni za njihov kraj.

Z zapisom želimo tako ohraniti izvirne recepte naših babic in tako pripomoči v bogato zakladnico slovenske kulturne dediščine.

Izbrani recepti so objavljeni na razglednicah, mi pa si želimo, da se tudi vi preizkusite v kuhanju in peki slastnih dobrot iz preteklosti ter da bi izbrane jedi zadišale tudi v vaši kuhinji.

 Pa dober tek. 

 V imenu Knjižnice Sevnica, Anita Šiško in Katja Pibernik, JSKD OI Sevnica

Oglejte si tudi