Logo MojaObčina.si

Sevnica

DANES
29°C
16°C
JUTRI
31°C
17°C

Boksarsko srce - predstava za izven

10413
Organizator: Valič teater
Vstopnina: 13,00
Cena vstopnice: 13 € v predprodaji / na dan predstave:15 €

Igrata: Iztok Valič, Domen Valič

Nekaj o sami predstavi:
Z velikim smislom za gledališče in ostrim posluhom za mladostnikovo psiho izpisuje v Berlinu živeči nemški dramatik Lutz Hübner srečanje med petnajstletnim fantom in starim boksarjem, ki v domu za ostarele drug pred drugim sprva skrivata svoje bolečine in sanje, čez čas pa si jih razkrijeta in postaneta zaveznika na poti do uresničitve. 

Zgodba govori o mladcu, ki z enim korakom že na poti v prestopništvo nekega dne vpade v enolični vsakdan starega boksarja. V levi roki kangla, v desni pleskarski čopič, hiter, prehiter še zase, hrupen, žlobudrav in nadležen. Špricajoč od sveže mladosti, ki bi rada živela in vse doživela zdaj, takoj in tukaj, ihtav, odrezav in zaletav mladi bikec. 

Nesramen in neotesan, neizprosno zahteven do nekoč legendarnega boksarja, ki danes le še nemočno ždi v svojem stolu in prazno zre v steno, s katere se kruši omet. 

Mali ga dreza: Če si legenda, povej mi, kako se živi? Zakaj je vredno živeti? Rad bi bil prvi, glavni, največji frajer, kako naj to postanem? 

Gostobeseden s svojo zbadljivostjo skuša skriti notranje negotovosti, bolečine in zgodovino vseh že doživetih zavrnitev. 

Je srečanje odpisanega starca in petnajstletnika. 

Čeprav je verjetno naš prvi odgovor, da sta ta dva svetova tako zelo narazen, da je že trk, in kaj šele stik, popolnoma nemogoč, se vendarle izkaže, da temu ni tako. Mladec lačno tipa za stilom in stari mu pokaže šarm. Mladcu se mudi, življenje ne čaka, starec na ihto odkima in reče borba. Vztrajnost in žilavost. 

Mladec spoznava pravo naravo boksarskega srca: šarm, milino, zvestobo sebi. Stari se uči, da je treba pot iskati, dokler je ne najdeš. Dokler ni tista prava. 

Danes o starosti malodane ne govorimo več. Govorimo o tretjem življenjskem obdobju, kot bi bila beseda starec, starka psovka. Kot ugotavlja režiser predstave Samo M. Strelec, se sodobna družba ne zaveda bogastva, ki ga lahko nudi star človek: obilje modrosti, premisleka, zrelosti, počasnosti in neprecenljive izkušnje. 

Prosimo, da vabilo posredujete vsem zainteresiranim.

Vljudno vabljeni!


Všečkaj objavo

Oglejte si tudi