Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Pomladanski izlet Društva upokojencev Šentrupert

16.5.2017 ob 07.00 uri smo se izpred Doma kulture v Šentrupertu  napotili na pomladanski izlet Društva upokojencev Šentrupert. Dobro razpoloženih 49 udeležencev nas je pot vodila po avtocesti proti Ljubljani in nato proti sončni Primorski. Vsi smo komaj čakali, da smo zapustili ljubljansko meglo in se v sončnem vremenu ustavili na počivališču Lom, kjer smo se okrepčali s skromnim prigrizkom in si nabrali moči za nova doživetja.

Po zelo prijetni vožnji z mladim in previdnim šoferjem smo ob razlagi prijetne vodičke prispeli do Vipave. Tam smo si ogledali na navo obnovljen dvorec v samem centru  in videli tudi več izvirov reke Vipave. Vmes nas je vodička seznanjala z znamenitostmi kraja in okolice. Po krajši vožnji smo nato prispeli v največjo trsnico na Primorskem. Izvedeli smo, kako se pridobivajo "cepljenke" kot tudi žalostno dejstvo, da se površina vinogradov v Sloveniji iz leta v leto zmanjšuje. Direktor trsnice, ki se je ob razlagi postopka pridobivanja cepljenk izkazal kot res vrhunski strokovnjak nam je povedal, da letno pridelajo kar dva miljona cepljenk, izvažajo pa jih po celi Evropi.  Po ogledu trsnice smo se napotili v slikovito mesto Vipavski križ, kjer nas je pričakala vodička-domačinka. V pristni primorščini, vipavščini nam je opisala pomen samostana in cerkve v Vipavskem križu, po razlagi pa smo si ogledali prostore samostana in posebej tudi samostansko knjižnico, ki hrani kar nekaj zelo pomembnibh pisnih virov iz naše zgodovine. Ravno prav  "načitani" smo se po krajši vožnji znašli sredi sadovnjaka češenj. Lastnik nas je pričakal s češnjevim likerjem in nas povabil v sadovnjak na pokušino.  Bili smo presenečeni, da so že zrele in prav prilegli so se sladki plodovi.


Ker pa smo postali že lačni, smo se napotili v vas Vitovlje, kjar smo ob prijazi postrežbi lastnika Gostišča Malovščevo in ob pomoči  njegove družine imeli obilno kosilo. Za konec nas je lastnik popeljal še skozi veliko in moderno vinsko klet, postregel z vini iz kleti in povedal, da se ukvarjajo tudi z pridelovanjem suhomesnatih izdelkov. Celotno veliko kmetijo pa obdelujejo družinski člani. Dobro razpoloženi in polni vtisov smo se napotili proti domu, vmes pa smo čestitali najstarejšemu udeležencu izleta gospodu Stuški, ki bo letos dopolnil 90 let. Zaželeli smo mu obilo zdravja z željo, da bi še kdaj odšel na izlet. Vsi pa smo si bili enotni v želji, da bi tudi mi radi pri 90. obiskovali zanimive kraje po Sloveniji. 

Boštjan SLADIČ 

Oglejte si tudi