Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk

Tudi letos smo na naši šoli izvedli tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga naši, ekološko osveščeni, učenci vsako leto težko pričakujejo.

V duhu današnjega dneva slovenske hrane, je bil naš tradicionalni slovenski zajtrk v celoti sestavljen iz živil, ki so jih pridelali oziroma predelali lokalni dobavitelji.

Z veseljem so učenci in otroci v vrtcu pozobali črni kruh do zadnje drobtinice, namazan z okusnim maslom, ki se ponaša z znakom izbrana kakovost in sladkim medom lokalnih čebelarjev, teknila so jim tudi sočna ekološka jabolka lokalnega izvora. Zaradi lončka toplega ekološkega mleka je bil okus zajtrka še bogatejši.

Res je, lokalno pridelana hrana, ki je rezultat pridnih rok slovenskih kmetov in čebelarjev, tekne najbolj!

Med nam je, tako kot že vrsto let, podarilo Čebelarsko društvo Šentrupert in mentor čebelarskega krožka, za kar smo jim zelo hvaležni.

Mentor čebelarskega krožka Aleš Razinger je otrokom na kratko predstavil delo čebelarjev, čebelarsko zaščitno obleko in pripomočke ter poudaril pomen uživanja medu za zdravje. V času zajtrka se je po šolskem radiu zavrtela priljubljena pesem Čebelar. Učenci so z navdušenjem zraven zapeli.

V 5. r. so raziskovali življenje čebel in izdelali čudovite panjske končnice. V 3.  r. pa so se naučili in zaplesali čebelji ples. Na razredni stopnji so učenci veliko ustvarjali na temo čebel, čebelarstva, sadja in mleka.

Vsi ostali razredi so v okviru oddelčne skupnosti spoznavali pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, sadjarstva, pomen zajtrka za zdravo, uravnoteženo prehrano, za lažje delo v šoli.  O pomenu podpiranja hrane iz lokalnega okolja smo se pogovarjali z učenci 6. in 7. r. pri pouku gospodinjstva in naravoslovja.

Med so iz Čebelarskega društva Šentrupert podarili čebelarji:

  1. Stane Krnc (2 kg)
  2. Bojan Starič (1 kg)
  3. Marko Lamovšek (1 kg)
  4. Tone Zakrajšek (1 kg)
  5. Branko Sladič (1 kg)
  6. Matej Kurent (1 kg)
  7. Franc Anderlič (1 kg)
  8. Stane Okoren (1 kg)
  9. Anton Erpič (1 kg)
  10. Gregor Tratar (1 kg)
  11. Boštjan Bukovec (1 kg)

Mentor čebelarskega krožka Aleš Razinger (1 kg)

Vodja projekta:  Barbara Bec Bekrić


(vir: os-sentrupert.si)

Oglejte si tudi