Logo MojaObčina.si

Šentrupert

DANES
32°C
14°C
JUTRI
30°C
16°C

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Leta 1981 je OZN na prvi feministični konferenci Latinske Amerike in Karibov v Bogoti današnji dan posvetil boju proti nasilju nad ženskami, in sicer v spomin na sestre Mirabal, ki so bile brutalno umorjene v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki leta 1960. 
Kot je pokazala obsežna evropska anketa, je fizično in/ali spolno nasilje po 15. letu starosti doživelo 33% ali 62 milijonov žensk v EU. Najhujše oblike partnerjevega nasilja ni prijavilo policiji ali drugi organizaciji 67% žensk. Kar 55% žensk je doživelo spolno nadlegovanje, 32% teh je navedlo, da je bil storilec nadrejena oseba, sodelavec ali stranka. 
Podatki še kažejo, da je 11 % žensk doživelo nespodobna povabila na družabnih omrežjih ali je prejelo e-poštna ali besedilna sporočila z izključno spolno vsebino, 20% žrtev takega nadlegovanja so bile mlade ženske, stare od 18 do 29 let. In še, 18% žensk je po 15. letu starosti doživelo zalezovanje, v otroštvu pa je doživelo fizično ali spolno nasilje odrasle osebe 33% žensk. Če ste sami žrtev nasilja v družini, si poiščite pomoč še danes. Žrtev ni nikoli odgovorna za nasilje! Danes se začenja torej šestnajstdnevna kampanja, ki bo tradicionalno obarvana oranžno - v barvo upanja. 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi