Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Šege in navade: Advent

S prvo adventno nedeljo se začenja adventni čas oz. obdobje pred božičem. Po katoliškem koledarju se advent začne na četrto nedeljo pred božičem, letos je to 29. novembra, vsesplošno pa je prisotno praznično pričakovanje, tudi s t.i. adventnimi koledarji, od prvega decembra.

Tipičen simbol adventa je adventni venec s štirimi svečami. Adventni venec je iz zimzelenega rastlinja spleten venec s štirimi svečami, ki ponazarjajo štiri adventne nedelje. Medtem ko so ga Slovenci v Kanalski dolini poznali na začetku 20. stoletja, se je okras v adventnem času, prevzet od germanskih sosedov, v Sloveniji uveljavil v osemdesetih letih 20. stoletja.
Utemeljitelj adventnega venca naj bi bil Johann Hinrich Wichern (1808-1881), protestantski pastor, ki je imel poslanstno v revni četrti Hamburga, kjer je ustanovil šolo za revne otroke. V času adventa je leta 1839 izdelal velik lesen prstan z 19 rdečimi in 4 belimi svečami. Tako je navdušil otroke, da so redno prihajali na bogoslužja v adventnem času. Nemški katoličani so to navado prevzeli leta 1920, v tridesetih letih, pa se je šega razširila tudi po severni Ameriki.

Želimo vam prijeten čas pričakovanja.

Oglejte si tudi