Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

VABILO: Roke nam niso zastonj zrasle

Dogodek z naslovom Roke nam niso zastonj zrasle se bo odvijal v muzeju Dežela kozolcev v Šentrupertu, v soboto, 12. oktobra 2019, med 14.00 in 17.00.

Namen dogodka je predstaviti različne rokodelce in rokodelske dejavnosti, ki so še poznane, se preoblikovale ali pa so se ustvarile  na novo. Pod kozolci v muzeju se bodo predstavljali rokodelci in mojstri s svojo dejavnostjo ter pokazali postopek izdelave izdelka, uporabljene materiale in podobno.

V preteklosti so na domačijah sami pripravljali pripomočke, ki so jih vsakodnevno uporabljali, marsikje so sami spletli košaro, koš, pripravili prejo, popravili orodje, kuhinjske pripomočke... Poznali pa so tudi specializirane rokodelske dejavnosti, med njimi so to lončar, kovač, tkalec, izdelovalec pasov, vrvi in „štriknc“, medičar, svečar, rezbar, usnjar, komatar, šuštar, krojač, pipar, sedlar, kolar, tesar, sodar, klekljarica in podobno. Res pestra ponudba izdelkov in znanj, nekatera med njimi so žal že „odšla“.

Danes rokodelstvo nekaterim pomeni dodatni zaslužek, nekaterim je to osnovna dejavnost, nekateri rokodelci to delajo iz veselja do ustvarjanja. Z negovanjem in spodbujanjem rokodelskih dejavnosti pomagamo, da se ta del dediščine ohranja. Z uporabo rokodelskih izdelkov pa bo dediščina rokodelstva vitalno vpeta v naš vsakdan in „živela“ z nami.

V projektu sodelujeta tudi LAS STIK in LAS Dolenjske in Bele Krajine, ki bosta predstavila projekte na temo rokodelstva na tem območju.

Projekt je podprla Občina Šentrupert.

Vabljeni na dogodek!

  

KONTAKT: Alenka Stražišar Lamovšek, info@dezelakozolcev.si, 040 256 737

FOTOGRAFIJE: Alenka Stražišar Lamovšek

Dokumenti, priloge:  Prenesi kategorijo dokumentov

Oglejte si tudi