Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Šege in navade: Pepelnična sreda in začetek štiridesetdnevnega posta

Dan po tem, ko je dovoljeno skoraj vse nastopi pepelnična sreda in obdobje postnega časa. Praznuje se na sredo, 46 dni pred veliko nočjo (40 dni in 6 nedelj, ko post ne velja). Pepelnična sreda je prvi postni dan, praznovanje tega dne pa je Cerkev uvedla po letu 1091.

Bistvena značilnost pepelnice je obred pepeljenja - posipanja s pepelom. To je bilo sicer poznano že prej saj v stari zavezi zasledimo, da so se ljudje oblekli v raševino in se potresli s pepelom.

Zanimivosti - šege in navade na pepelnico:

Posebna šega na pepelnico je vlečenje ploha. Dekleta, ki se v predpustu niso omožila, bi morala vleči na ta dan za kazen ploh. O tem poroča že Valvasor, ki pravi, da so morala dekleta, ki so se približevala tridesetim, pa niso bila oddana, fantom na vasi nekaj plačati ali pa so morala vleči ploh. Ploh je bil na Koroškem težak olupljen hlod, na katerega je bila pritrjena slamnata lutka, fantje pa so dekleta priganjali z biči, če niso pridno vlekla. Na zadnje so ploh prodali na dražbi, lutko vrgli v vaški vodnjak, kupnino pa, kot se spodobi, zapili na naslednjem plesu.

Oglejte si tudi