Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Šentrupertu tokrat nagrada Zlati kamen

„Sledimo principu zdrave kmečke pameti,“ je med drugim po prejemu nagrade Zlati kamen 2015 za razvojno najbolj prodorno občino dejal župan Občine Šentrupert Rupert Gole.
Zlati kamen je zagotovo priznanje za vse naše dosedanje delo, in je tudi dokaz, da smo na pravi poti, da so projekti, ki smo jih realizirali, cenjeni in spoštovani kot primer dobre prakse. Ves čas zasledujemo cilj energetske neodvisnosti, ki jo bomo – tako upam – dosegli še pred letom 2020. Verjamem, da je energetska samozadostnost možna, in prepričan sem, da včerajšnje priznanje ni zadnje, ki smo ga prejeli. Prepričan sem tudi to, da bi se lahko cela Slovenija razvijala bistveno bolj v smislu energestke in tudi ostale samooskrbe in na ta način čim več denarja zadržala doma,“ je o nagradi Zlati kamen povedal župan Občine Šentrupert Rupert Gole

Šentrupert je tudi zmagovalna občina v regiji osrednje in jugovzhodne Slovenije, regijska priznanja pa so prejele še občine Šempeter-Vrtojba, Slovenske Konjice in Ljutomer. Nagrado Zlati kamen sta na srečanju občin in županov Slovenije na Bledu županu Rupertu Goletu predala predsednik vlade dr. Miro Cerar in Miha Ješe, župan občine Škofja Loka, lanske prejemnice priznanja.

 

Šentrupert si zasluži nagrado zaradi inovativnosti svojih projektov in pristopov. Zasluži si jo zaradi vztrajnosti in doslednosti, s katero razvija svoj model energetske samooskrbe. Energija Šentruperta ni energija lesnih sekancev. Je energija vizije občinske politike in prebivalcev. S to energijo se je občina, ki jo komajda najdemo na zemljevidu Slovenije, umestila na svetovni zemljevid maloštevilnih energetsko samostojnih skupnosti. V tem je nauk za celo državo. Ne izhajajmo iz povprečnosti, ampak gradimo z energijo vizije,“ je med drugim v utemeljitvi povedal predsednik strokovnega sveta raziskave Zlati kamen prof. dr. Andrej Černe o občini, ki je lani na svetovni konferenci o energetski samooskrbi v nemškem Kasslu prejela znak 100-odstotne energetsko samozadostne Občina Šentrupert namreč dosledno uresničuje ambiciozno razvojno vizijo in se razvija v smeri prve energetsko samozadostne občine v Sloveniji.


Prenos najboljših praks med lokalnimi skupnostmi in s tem dvig kakovosti življenja je glavni cilj projekta Zlati Kamen. V ta namen je razvita ISSO raziskava za sistematično primerjavo lokalnih skupnosti, v katero je vključenih 51 ključnih indikatorjev razvojne uspešnosti z osmih področij: demografija, učinkovitost, gospodarstvo, trg dela, izobraževanje, življenjski standard, socialna kohezija s politično kulturo in okolje. Dodatna kvalitativna analiza vključuje analizo strategije, odprtosti občine ter vključenosti občanov v odločanje in aktivnosti. Kazalniki ne merijo le stanja, ampak tudi aktivnosti in dinamiko sprememb skozi leta, s čimer se izkazuje razvojni napredek občine.


Občina Šentrupert je lani prejela tudi priznanja za energetsko najbolj učinkovito občino En.občina 2014, že drugič po letu 2012.

Oglejte si tudi