Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

VIDEO: Kamenčki prijaznosti ob Mednarodnem dnevu prijaznosti

13. novembra že od leta 1998 obeležujemo mednarodni dan prijaznosti. Vsako leto na ta dan z deljenjem rumenih rož poudarjamo potrebo po preprostih dejanjih, s katerimi polepšamo življenje drug drugemu. Društvo Humanitarček vabi vse, da se pridružijo različnim dogodkom in sami komu polepšajo dan.

 

Naključna prijaznost (ang. Randomised kindness) je projekt, ki se ga je društvo Humanitarček, na pobudo predsednice Ninne Kozorog, odločilo v svoji obliki pripeljati v Slovenijo junija lani.

Kot pravijo, gre pravzaprav za nadgradnjo projekta 30 dni za 30 srčnih dejanj.

Ideja je preprosta – spodubuditi ljudi, da z majhnimi dejanji lepšajo vsakdan ljudi okrog sebe.

Namen projekta je, da se spomnimo, kako lahko z majhnimi dejanji nepričakovano polepšamo dan popolnim tujcem, prijateljem, znancem…

Akcije so preproste, prinese jih vsakodnevni ritem in življenje. Zakaj ne bi podali naprej še veljavnega listka s plačano parkirnino, če ga ne potrebujemo več? Zakaj ne bi plačali kave mamici z dvema otrokoma na koncu dolge vrste? Ali pa nekomu podarili dežnika na deževen dan, če vemo, da nas do avta loči le korak ali dva?

Omejitev ni. Naša edina ovira je pomanjkanje entuziazma in pripravljenosti pomagati.

“Ideja se je rodila povsem spontano,” je februarja za govori.se povedala Ninna Kozorog. Humanitarček izdaja tudi posebne kartice, ki jih v primeru dejanja naključne prijaznosti lahko priložimo ter z njimi spodbudimo tudi prejemnika prijaznosti, da na nek način vrne oziroma podari podobno dejanje naprej.

“Akcija se je v zadnjega pol leta prijela ne samo med Mariborčani, ampak po vsej Sloveniji. Še posebej smo veseli, da se je uspela razširiti tudi preko meja, in sicer na Madžarsko,” je takrat povedala.

 

“Veseli smo, da so se projektu pridružile številne osnovne šole, podjetja ter posamezniki. Dejanje tako lahko izvede čisto vsak, kjerkoli, kadarkoli – s kartico ali brez. Sodelujoči v akciji so v poletnih mesecih za brisalce avtomobilov zatikali sončnice in upali, da bodo ljudem polepšali dan, v deževnih dneh delili dežnike ljudem, ki jih nimajo, sendviče brezdomcem, nogavice, na kavnih avtomatih puščali drobiž za kavo in na vetrobranskih steklih lepe misli.”

“Z gotovostjo bo nekomu tako dejanje polepšalo dan… pa še njemu bo ostal lep spomin,” zaključi Ninna Kozorog.

V Mariboru so se tako odločili postaviti tudi posebno “točko prijaznosti” v Galeriji kreativnih na Gosposki ulici, kjer lahko prevzamete brezplačne kartice tega projekta v zameno za nasmeh ali dobro misel.

Projektu so se pridružili tudi znani Slovenci in Slovenke, med drugimi Zvezdana Mlakar, Tanja Kocman in Tim Kores, Ditka ter mnogi drugi.

 

Nekaj idej, s katerimi lahko komu naredite dan bolj prijazen:

1. Pohvalite prve tri ljudi, s katerimi govorite.
2. Osebi, s katero si delite dvigalo, podarite čokoladico.
3. Tujcu za brisalce avtomobila zataknite prijazno sporočilo.
4. Anonimno pošljite razglednico.
5. Specite nekaj piškotov, jih lepo zapakirajte in pustite sosedi na pragu.

Koliko kamenčkov prijaznosti boste nastavili?

 

Na tej povezavi si lahko ogledate tudi video o prispevku na TV Maribor.

 

vir: Medgeneracijski center Šentilj

Oglejte si tudi