Logo MojaObčina.si

Šentilj

DANES
21°C
5°C
JUTRI
20°C
5°C
Deli

Nacionalni teden prostovoljstva

Med prejemniki nagrad tudi prostovoljci iz Občine Šentilj.

Na Slovenski filantropiji, Združenju za promocijo prostovoljstva, si že vrsto let prizadevajo za dvig prepoznavnosti prostovoljskega dela. Letos že 19. leto zapored prirejajo Nacionalni teden prostovoljstva, ki se bo dogajal med 14. in 20. majem 2018 in so ga naslovili s »Prostovoljstvo kot vezivo družbe«.

“Vedno znova se kaže, da kadar odpovejo drugi mehanizmi, ali kadar ni dovolj volje za sistemske odprave nepravilnosti oziroma dolgoročno načrtovanje, pa naj bo pri reševanju socialnih stisk, izvedbi športnih aktivnosti, kulturnih dogodkov, turistični promociji, socialni aktivaciji in še v veliko drugih primerih, organizirano in neorganizirano prostovoljstvo blaži vrzeli, ki ob tem nastanejo. Ne samo to, prostovoljsko se rojevajo nove ideje in aktivnosti, ki predstavljajo izjemno pestrost ponudbe, v katere se lahko vključujejo prebivalci. In aktivnost, tudi kulturna in socialna, pomeni zdravje, tudi zdravje družbe. Ravno zaradi te vloge prostovoljstva in zaradi pozitivnega učinka prostovoljstva na prostovoljce je zelo pomembno, da kot družba na vseh nivojih odpiramo prostor za vključevanje prostovoljcev in prostovoljstvo tudi aktivno negujemo. Dogodki v okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva predstavljajo in slavijo zelo pomemben prispevek prostovoljcev in prostovoljskih organizacij za dobrobit skupnosti in pestrost  ponudbe, ki dviga kvaliteto življenja vseh nas. Temu so namenjena tudi priznanja posameznikom, skupinam mladostnikov, šolam in občinam, ki se osebno trudijo in sistemsko vzpodbujajo in podpirajo prostovoljske aktivnosti. Število prostovoljstvu prijaznih občin se povečuje, kar je izjemno dobra napoved za širjenje kulture prostovoljskega vključevanja v družbene aktivnosti in obet za širše gibanje za kvalitetno življenje prebivalcev, ne glede na status. V letošnjem letu bomo na novo podelili priznanja za izjemen prispevek k razvijanju prostovoljstva in solidarnosti mentoricam in mentorjem prostovoljstva. Za vsako skupino prostovoljcev, ki so pripravljeni del časa posvetiti pomoči drugim, skrbi za okolje ali za skupnost, stoji izjemen motivator ali motivatorka. To so mentorji prostovoljstva, dostikrat spregledani, pa izjemno pomembni za kakovosten potek prostovoljskega dela in za razvijanje vrednot sodelovanja.” (Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije)

 

Nacionalni teden vas torej vabi k spoznavanju prostovoljskih priložnosti in vključevanju vanje, hkrati pa je že tradicionalno njegov namen tudi praznovanje prostovoljstva, druženje prostovoljcev, povezovanje med sodelujočimi organizacijami in predstavitev prostovoljstva ter prostovoljskih organizacij.  V tem tednu bodo potekali tudi lokalni dogodki po različnih krajih Slovenije (Trbovljah, Novi Gorici, Veržeju, Ljutomeru, Grobelnem, Krškem, Logatcu, Žalcu, Starošincah, Kuzmi, Laškem in Sežani).  Osrednja dogodka Veseli in Slovesni dan prostovoljstva se bosta odvijala v Ljubljani in Krškem.

 

VESELI DAN PROSTOVOLJSTVA bo potekal 17. maja na Prešernovem trgu v Ljubljani med 13. in 17. uro, kjer se bodo ponovno zbrale prostovoljske organizacije in proslavile svoje delo. Predstavile se bodo organizacije s socialnega in kulturnega področja, ekologije in trajnostnega razvoja, humanitarne dejavnosti, športa, izobraževanja, šole, mladi in starejši, ki s svojimi aktivnostmi prispevajo za bolj prijazno in vključujočo družbo. Tudi v letošnjem letu pričakujejo okoli  90 prostovoljskih organizacij in več kot 500 prostovoljcev iz cele Slovenije. Dogodek že tradicionalno poteka pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Ljubljana in ga obišče do 2000 obiskovalcev.

 

15. maja je Občina Krško, že prejemnica naziva Prostovoljstvu prijazno mesto, gostila Slovensko filantropijo in tako omogočila izvedbo SLOVESNEGA DNEVA PROSTOVOLJSTVA. Na prireditvi so podelili nazive Junaki našega časa (učencem in dijakom, mentorjem in šolam, ki se z aktivnim prostovoljskim delom odzivajo na potrebe v svojem okolju), Naj mentor prostovoljcev in Naj mentorica prostovoljcev, Naj prostovoljec in Naj prostovoljka zaposlen/a v javni upravi ter Prostovoljstvu prijazno mesto.

 

I. Prostovoljstvu prijazno mesto

V letošnjem letu so za aktivno spodbujanje prostovoljstva občanov in podporo delovanju prostovoljcev in prostovoljskih organizacij naziv Prostovoljstvu prijazno mesto prvič pridobile naslednje občine: Grosuplje, Kočevje, Kranj, Medvode, Postojna, Tržič in Vodice.

 Nekatere občine, ki so naziv prejele že v prejšnjih letih, so ga tokrat potrdile, ker nadaljujejo s sistematičnim vzpodbujanjem in podporo prostovoljstvu, soustvarjajo pozitivno družbeno vrednost prostovoljstva z rednimi zahvalami in priznanji župana ali županje in znotraj občin in občinskih uprav z lastnim zgledom promovirajo prostovoljstvo med občani in širše. Naziv se potrdi občinam: Črna na Koroškem, Gornja Radgona, Hrpelje-Kozina, Kamnik, Krško, Laško, Ljubljana, Murska Sobota, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Sevnica,  Sežana, Slovenske Konjice, Škofja Loka, Trbovlje, Velenje in Žalec.

 

II. Naj prostovoljec zaposlen v javni upravi je letos postal Darko Anžiček iz Občine Krško.

Komisija je odločila, da podeli tudi dve posebni priznanji in sicer Gospodu mag. Jožetu Končanu za delo na humanitarnem področju in promociji med mladimi ter Gospodu Branislavu Vujičiću za delo z ranljivimi skupinami migrantov.

Branislav Vujičić je zaposlen na Ministrstvu za finance v Službi za informacijske tehnologije in storitve. Že od leta 2014 je aktivni prostovoljec Slovenske filantropije in nudi učno pomoč ranljivim skupinam migrantov, predvsem pri učenju matematike, pa tudi pri drugih predmetih. Na tedenski ravni nudi po moč kar trem mladim migrantom: študentu beguncu pri matematiki na univerzitetni ravni, ki je izpit tudi uspešno opravil; dijaku srednje elektrotehnične šole pri fiziki, matematiki, računalništvu in elektrotehniki ter dijakinji gimnazije pri matematiki. Letos je tudi prevzel učno pomoč trem osnovnošolcem iz Konga. V času begunske krize leta 2015 je bil prostovoljec v begunskem centru Šentilj. Sodeloval je tudi pri projektu promocije rezultatov razvojnega sodelovanja Najboljše novice iz sveta.

Branislav Vujičić je pri opravljanju prostovoljskega dela vesten, natančen, odgovoren, zaveda se pomembnosti spoštovanja kulturnih razlik in se zelo dobro prilagaja potrebam posameznikov. Je že po naravi optimist, njegov entuziazem in vztrajnost pa sta najboljša promocija med sodelavci.

 

III. Junaki našega časa

OSNOVNE ŠOLE

OŠ Antona Aškerca Velenje, OŠ Grad, OŠ Kuzma, OŠ Lucija, OŠ Maksa Durjave Maribor, OŠ Miren, POŠ Bilje, OŠ Preska, OŠ Simona Jenka Kranj, OŠ Šmartno pri Litiji, OŠ Vransko – Tabor, OŠ Zreče, OŠ Livada Ljubljana, OŠ Toneta Čufarja Ljubljana

ter OŠ Sladki Vrh

Za prostovoljstvo v Medgeneracijskem centru Šentilj, kjer mladi prostovoljci pod strokovnim vodstvom mentorice opravljajo miselne delavnice za krepitev spomina starejših, z namenom preprečevanja oziroma zaviranja demence. Delavnice vključujejo kreativno delo ter vaje senzomotorike. Mentorica in koordinatorica prostovoljstva je Smiljana Valcl.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi