Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

DELOVNO SREČANJE ŽUPANOV ZGORNJE GORENJSKE S PREDSTAVNIKI MINISTRSTVA ZA ZDRAVJE IN OSNOVNEGA ZDRAVSTVA GORENJSKE V BOHINJU

V torek, 7. aprila 2019 je v Bohinjski Bistrici potekal 5. sestanek županov občin Zgornje Gorenjske v mandatu 2018 – 2022.

Tokratni sestanek je bil usmerjen v problematiko zdravstva na Zgornjem Gorenjskem. Osrednja tema je bila osredotočena na reševanje izzivov in problematike osnovnega zdravstva na Gorenjskem. Ugotovljeno je bilo, da situacija na Zgornjem Gorenjskem ni slaba. Uporabniki zdravstvenih storitev so na splošno zadovoljni, tako občani kot gostje.

Glavne izzive predstavlja velika obremenitev sistema, predvsem v poletni turistični sezoni ter majhnost zdravniških ekip, oteženo je pokrivaje različnih področij specializacij, odsotnost posameznega zdravnika ima lahko velike posledice. OZG v sodelovanju z občinami išče ustrezne rešitve.

Na srečanju so se dotaknili tudi problematike povečanja obremenitve zdravnikov v poletnem času v Bohinju, kar bodo po besedah ministra po srečanju reševali z zagotovitvijo sredstev za dodatnega zdravnika v poletnem času. Kot je po srečanju povedal župan Občine Bohinj Jože Sodja glede problematike zdravstva v Bohinju: zagotovitve dodatne pomoči v poletnem času in novega pediatra, še ostajajo odprta vprašanja. Glede na dogovor, bo nanje minister pisno odgovoril naknadno.

Razprava se je nadaljevala s problematiko Regijske bolnišnice, ki zahteva strateško in strokovno odločitev. Kapacitete Jeseniške bolnice ne zadoščajo potrebam in trendom, z obnovo obstoječe bolnice se bodo kapacitete še zmanjšale, ob potrebi po 200 do 300 dodatnih posteljah. S strategijo se že ukvarja stroka na ministrstvu, odločitev o lokaciji še niso sprejeta, sredstva se planirajo za naslednji proračunski cikel.

Iščejo se tudi rešitve za perečo problematiko s področja mentalnega zdravja, kjer so predvideni dodatni programi za katere so finančna sredstva že predvidena, vendar primanjkuje kadrovskih resursov.

 Na sestanku so bili prisotni:

- g. Aleš Šabeder, Ministrstvo za zdravje,

- ga. Tanja Mate, generalna direktorica Direktorata za zdravstveno varstvo,

- g. Jože Veternik, direktor OZG,

- župani občin Zgornje Gorenjske: g. Ciril Globočnik, g. Janez Fajfar, g. Blaž Račič, g. Jože Sodja, podžupanja občine Gorje ga. Danijela Mandeljc, podžupanja občine Bohinj ga. Monika Ravnik

- g. Mark Toplak, direktor RAGOR.

Naslednja koordinacija bo usmerjena v problematiko šolstva, ter medgeneracijskega sodelovanja.

Oglejte si tudi