Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
5°C
ČET.
11°C
5°C
Oceni objavo

ZAVRNILI NOVOGRADNJO, PREDLAGALI OBNOVO KRAJEVNE HIŠE

SVET KS VELKA IN BORIS BEZJAK – GIBANJE ZA NAPREDEK OBČINE ŠENTILJ predlagali obnovo krajevne hiše in zavrnili novogradnjo.
Kot župan občine Šentilj sem si vsa ta leta prizadeval zgraditi novo krajevno hišo na Zgornji Velki. Zavedam se namreč, da obnova starega objekta ne prinaša dolgoročnih pozitivnih učinkov. Pri pripravi dokumentacije sem prisluhnil željam in potrebam krajanov Velke in društev. Upošteval sem njihove predloge v zvezi s potrebnimi prostori (društveni prostori, prostor namenjen prireditvam, možnost dostopa za invalide, priročna kuhinja, galerijski prostor za razstave in drugo), iskal najbolj optimalno rešitev tako z arhitekturnega vidika kot tudi iz vidika oblikovanja krajine.  V lanskem letu smo po usklajevanju z vsemi deležniki prišli do idejne zasnove nove zgradbe krajevne hiše na Velki, s katero je bil seznanjen tudi Svet KS Velka.

»ŽAL SO MOJA PRIZADEVANJA PADLA NA NEPLODNA TLA.«

Pri pripravi predloga proračuna Občine Šentilj za leto 2022 sem na Svet KS Velka naslovil dopis, s katerim sem jih pozval k podaji predlogov za oblikovanje letošnjega proračuna. Svet KS Velka se je tudi odzval in na občino posredoval svoje predloge. Med temi predlogi je bilo zapisano, da se naj za izgradnjo krajevne hiše na Zg. Velki v letu 2022 izdela vsa potrebna projektna dokumentacija in se pridobi gradbeno dovoljenje za izgradnjo novega objekta. Kot župan sem predlog upošteval na način, kot so ga predlagali predstavniki Sveta KS Velka. Torej izdelava dokumentacije in pridobitev gradbenega dovoljenja za novo krajevno hišo Velka v letu 2022, gradnjo pa smo načrtovali v letu 2023, kar je bilo zapisano tudi v Načrtih razvojnih programov.

»SVET KS VELKA IN BORIS BEZJAK – GIBANJE ZA NAPREDEK OBČINE ŠENTILJ  SO SKUPAJ PODALI NOV PREDLOG V ZVEZI S KRAJEVNO HIŠO VELKA«

 V torek, 16. 11. 2021, je Svet KS Velka obravnaval predlog proračuna prvega branja, na katerem pa so skupaj z Borisom Bezjakom  - Gibanje za napredek občine Šentilj  podali nove in spremenjene predloge za proračun Občine Šentilj za leto 2022. Namreč, podali so predlog, da se namesto novogradnje izvede obnova krajevne hiše Velka v letu 2022 (dobesedni prepis predloga: »Objekt krajevne skupnosti Velka, naj se opravi sanacija strehe s sredstvi že predvidenimi za dokumentacijo za novogradnjo ter izvede toplotni plašč objekta in obnovi sanitarije«) z obrazložitvijo, da je krajevna hiša v sedanjih gabaritih dovolj velika in zadostuje potrebam ter posledično nova dvorana oz. večji prostor npr. za izvedbo prireditev ni potreben.

Ker je bil podan predlog s strani SVETA KS VELKA IN BORISA BEZJAKA – GIBANJE ZA NAPREDEK OBČINE ŠENTILJ, sem le to sprejel, saj Svet KS Velka predstavlja voljo krajanov.

Kljub vsemu moram poudariti, da se osebno ne strinjam s predlogom zgoraj navedenih, da se krajevna hiša obnovi na predlagan način, saj dolgoročno ne vidim pozitivnega učinka za kraj, ki si po mojem mnenju zasluži nekaj več, kot pa le obnovo dotrajanih prostorov objekta, starega že skoraj 50 let. Ob tem velja omeniti, da je strošek priprave projektne dokumentacije bistveno nižji od stroška prenove strehe, fasade in sanitarij. Hkrati pa se ob tovrstnih obnovah tako starih stavb zmeraj pojavijo dodatna dela, saj se velikokrat ugotovi:

- da so inštalacije tako dotrajane, da jih je treba v celoti zamenjati,

- da so okna toplotno slabo izolirana in tako nova fasada ne doprinese k zmanjšanju porabe toplotne energije,

- da je strešna konstrukcija tako dotrajana, da jo je ob novem pokrivanju strehe zamenjati in, kar je tudi potrebno omeniti, da gibalno ovirane osebe še zmeraj nimajo primernega dostopa.

V času, ko je bila krajevna hiša zgrajena, so bile potrebe po prostoru drugačne kot danes. Zato je bil prvotni dogovor z vsemi deležniki, da se pripravi idejna zasnova za izgradnjo novega objekta, ki bo zadostoval potrebam in razvoju kraja za nadaljnjih 50 let. Tako vztrajam pri svojem mnenju, da si krajani Velke zaslužijo več!

mag. Štefan Žvab,
župan Občine Šentilj

Oglejte si tudi