Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Za občane na voljo omejeno število brezplačnih odmerkov sredstva za zatiranje ličink tigrastega komarja

Režijski obrat Občine Šempeter-Vrtojba je že začel z vnašanjem sredstva za zatiranje ličink tigrastega komarja. Sredstvo Aquatain, ki ni biocid in je zato za ljudi in okolje popolnoma neškodljivo, bo do septembra vnašal v jaške javne infrastrukture in na druga mesta, na katerih je stoječa voda. Preparat vsebuje polidimetil-siloksan (PDMS silikon), ki na vodi ustvari tanek silikonski film, ki preprečuje razvoj jajčec, ličink in bub v odraslega tigrastega komarja. Da bi dosegli pravi učinek, bodo postopek večkrat ponovili, saj razvojni krog od jajčeca do odraslega komarja spomladi traja od 15 do 20 dni, poleti pa od 6 do 8 dni. Po dostopnih podatkih lahko pričakujemo znatno zmanjšanje pojavnosti ličink komarja okrog površin, na katere bo sredstvo naneseno.

Za uspešno zatiranje pa je nujno sodelovanje tudi ljudi, saj je veliko žarišč na zasebnih površinah. Mednje sodijo zlasti  jaški, nepokrite zalivalke in podstavki za rože, vedra, odprte plastenke, avtomobilske pnevmatike, ponjave, žlebovi, sodi, rezervoarji in druge posode, od koder je potrebno redno odstranjevati nabrano vodo. Za dodatno zmanjšanje pojavnosti je priporočljivo tudi samostojno apliciranje sredstva Aqatain s 50-mililitrskimi kapalkami na stoječo vodo, ki je ni mogoče odstraniti. Kljub temu, da je sredstvo ljudem neškodljivo, se ga aplicira le tam, kjer gre za stoječo vodo, ki ni namenjena zaužitju.

Občina Šempeter-Vrtojba je zato za gospodinjstva zagotovila omejeno število brezplačnih kapalk. Brezplačne vzorce sredstva Aqatain boste lahko prevzeli v četrtek, 2. julija, od 9. do 12. ure pred vhodom v občino. Prosimo, da pri prevzemu sredstva upoštevate varnostno razdaljo in druge ukrepe, ki jih priporoča NIJZ. Sredstvo Aquatain je mogoče dobiti tudi v prosti prodaji v Agrariji  Volčja Draga,  Cvetličarni podjetja Komunala Nova Gorica in v kratkem tudi v Vrtnem centru Kalia v Šempetru pri Gorici.

Občane prosimo, da uporabljajo preparat, ki je učinkovit do 4 tedne, v predpisanih količinah, le v zgoraj omenjenih primerih oz. kjer je to potrebno.

Oglejte si tudi