Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Vabljeni na Pustovanje 2023

Pust se nezadržno bliža in tako kot drugod, se tudi v občini Šempeter-Vrtojba že pripravljamo na preganjanje zime. Pustno rajanje se po dvoletnem premoru tako ponovno vrača na šempetrski plac, ko bodo na pustno soboto, 18. februarja, male in velike maškare preplavile tudi Šempeter pri Gorici.

Velikega pustnega rajanja se brez dvoma najbolj veselijo otroci. Prav zato je prvi del pustne sobote v Šempetru pri Gorici kot tradicionalno namenjen njim. Na Trgu Ivana Roba, ki bo za to priložnost zaprt za ves promet, se bo ob 14.00 začelo pustno rajanje za najmlajše z Miškinim gledališčem. Kot nagrado za sodelovanje bo, tako kot doslej, vsaka otroška maska dobila krof.

Ob 15.00 pa bodo svojo izvirnost, domišljijo in ustvarjalnost v sprevodu tematskih skupinskih mask in vozov pokazali odrasli. Sodelovale bodo številne skupine, ki jih organizator pričakuje tako iz domače občine in njene okolice kot od drugod iz Slovenije in zamejstva. Pot bo kot doslej poteka od železniškega prehoda po Vrtojbenski cesti mimo pošte, dalje na cesto Prekomorskih brigad, ob bencinskem servisu, preko Trga Ivana Roba do semaforiziranega križišča ceste Prekomorskih brigad ter Žnidarčičeve ulice. Sprevod bodo spremljali in vodili animatorji, budno oko komisije pa bo ocenjevalo izvirnost zamisli, ustvarjalnost, koreografijo, kakovost izdelave oblek in pustnega voza vse od mesta za formiranje do zaključka sprevoda. Najbolj izvirne skupinske maske ter vozovi v sprevodu bodo bogato nagrajeni.  Po pustnem sprevodu bo na trgu od 17.00 dalje sledilo pustno rajanje in podelitev nagrad.


Pustovanje 2023 se tako kot prejšnja leta povezuje s Sovodenjskim pustom oz. društvom Karnival, ki bo poskrbelo za to, da bodo v šempetrskem pustnem sprevodu tudi maškare z druge strani meje in obratno. Da se je tradicionalna prireditev že dodobra usidrala v zavest širšega goriškega prebivalstva, dokazuje vsakoletna množična udeležba tako pustnih šem kot obiskovalcev, ki so prihajali od blizu in daleč. S skupnimi močmi, smo tudi letos oblikovali privlačen in zanimiv pustni program s tradicionalnimi povorkami in pustnim rajanjem, ki bo brez dvoma navdušil vse obiskovalce.

Da pa bo prireditev potekala varno in gladko, organizatorji prosijo, da vsi obiskovalci in udeleženci upoštevate navodila redarjev in vodij sprevoda. Nekatere ceste bodo v času prireditve zaprte, zato bodite pozorni na obvoze. Za dodatne parkirne prostore pa bo poskrbljeno.

 

»Od hiše do hiše, od vrat do vrat, prinašamo smeh vam in s smehom pomlad.

Zato pa nam dajte en evrček, dva, tri bobe, tri krofe ter košček mesa…«

Oglejte si tudi