Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Preventivna akcija "Alkohol ubija – največkrat nedolžne" tudi pri nas

V petek, 10. novembra 2017, bo med 16. in 20. uro tudi letos na območju Nove Gorice, Šempetra pri Gorici in v Goriških brdih potekala preventivna akcija pod sloganom »Alkohol ubija – največkrat nedolžne«, katere cilj je osveščanje voznikov glede problematike vožnje pod vplivom alkohola in posledic v cestnem prometu.

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd. V času martinovanja pa se število voženj pod vplivom alkohola poveča, saj si marsikateri voznik v tem obdobju privošči uživanje alkohola in veselo druženje zaključi z vožnjo domov pod vplivom alkohola.


Že več let zapored je pobudnik in vsebinski predlagatelj omenjene preventivne akcije Policijska uprava Nova Gorica, ki tovrstne aktivnosti izvaja v soorganizaciji s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Nova Gorica. Letos se pri izvedbi načrtovanih preventivnih aktivnosti pridružuje tudi Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Šempeter-Vrtojba. Omenjene dejavnosti na Goriškem bodo neposredno izvajali policisti Policijske postaje Nova Gorica.

Policisti želijo glede na zgoraj navedeno problematiko poleg več načrtovanih represivnih aktivnosti (intenziven nadzor psihofizičnega stanja voznikov), preventivno osveščati javnost in udeležence v prometu glede vpliva alkohola na varnost cestnega prometa. Sicer pa tako kot prejšnja leta, tudi letos vsi navedeni sodelujoči soorganizatorji preventivnih aktivnosti stremijo k cilju, da zaradi prisotnosti alkohola ne bi prihajalo do tragičnih posledic v cestnem prometu s smrtnim izidom oz. najhujšimi posledicami. Pri tem je izjemnega pomena tudi osveščenost voznikov in drugih udeležencev v prometu glede vpliva alkohola na varnost cestnega prometa.

Tako datum v času t.i. Martinovega vikenda kot lokacije preventivnih aktivnosti niso bili naključno izbrani, saj policisti želijo tudi simbolično opozoriti na čas, ko mora vsa odgovorna javnost problematiki vožnje pod vplivom alkohola nameniti še toliko večjo pozornost. Tovrstne aktivnosti bodo zato potekale na več lokacijah na Goriškem.

Letošnje preventivne aktivnosti, ki bodo potekale v različnih gostinskih lokalih na območju Nove Gorice in okolici, v Šempetru pri Gorici ter v Goriških brdih, bodo izvajali policisti Policijske postaje Nova Gorica skupaj s prej omenjenimi soorganizatorji. Obiskovalci, ki bodo želeli, bodo lahko ob izhodu iz gostinskih lokalov opravili preizkus alkoholiziranosti z alkotestom. Če bo rezultat pokazal, da je preizkušanec užival alkoholne pijače (pozitiven preizkus), mu bodo organizatorji svetovali, naj se odloči za drugačno obliko prevoza (prevozi s svojci, prijatelji, organizirani prevozi z avtobusi oz. drugimi oblikami javnega prevoza, uporaba taksija…) in varno pripotuje domov. Alkohol in vožnja v cestnem prometu nista združljiva, saj morajo posamezniki preden sedejo za volan poskrbeti tako za lastno varnost kot za varnost drugih udeležencev v cestnem prometu ter dosledno spoštovati cestnoprometne predpise. Tistim posameznikom, ki bodo »napihali« 0,0, pa bodo predstavniki Združenja DrogArt,ki bodo tudi sodelovali na teh aktivnostih, simbolično nagradili.

Sicer pa v času od 6. do vključno 12. novembra 2017 po vsej Sloveniji poteka evropsko usklajen poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov v okviru akcije »Slovenija piha 0,0«, ki jo že drugo leto zapored organizira Ministrstvo za zdravje v sodelovanju s policijo, pristojnimi inšpekcijskimi službami in nevladnimi organizacijami.

Prav tako bodo policisti PU Nova Gorica tudi ta konec tedna izvedli poostren nadzor psihofizičnega stanja voznikov (po metodologiji Promil) z namenom zmanjšanja deleža povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik prisoten alkohol, prepovedane droge ali druge psihoaktivne snovi. Vse udeležence v cestnem prometu ponovno opozarjajo, da alkohol bistveno zmanjšuje sposobnosti za vožnjo. Z vožnjo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil vozniki ne ogrožajo samo svojega zdravja in življenja, ampak lahko z nepremišljenim ravnanjem trajno zaznamujejo svoje ali življenje drugih udeležencev v cestnem prometu!


Oglejte si tudi