Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Prazniku špargljev 2019 vreme dovolilo le izvedbo kulinaričnega večera, MAJ - mesec detoxa s šparglji se nadaljuje

Dobre priprave in odlična promocija  Praznika špargljev letos niso bili dovolj za  izvedbo bogatega tridnevnega programa, ki so ga v sodelovanju s Turizmom Miren – Kostanjevica zasnovali Turistično športno društvo,  Društvo žena in Krajevna skupnost Orehovlje

Muhasto majsko vreme je naklojenost izkazalo le petku. 

 

V Javi pod prazničnim šotorom, ki je zasijal z dekoracijo Petre Možina-Pike,  je na elegantno pripravljenem podiju za vrhunski pribor na omizjih poskrbel partner Franel d.o.o. iz Bilj. H krožnikom je v nadaljevanju prisedla eminentna žirija iz vrst slovenskih estradnikov, poznavalcev in ljubiteljev kulinarike, ki so se odzvali povabilu koordinatorke večera, lastnice PR agencije Petre Ruta. Z nami so bili:  igralca  Lara Jankovič in Matjaž Javšnik,  poslanec Matjaž Nemec, oblikovalka Nina Bavčer, novinar Vanja Alič,  blogerka Maja Košir,  lastnica restavracije La Luna Elenea Pintar, fotograf Dean Dubokovič, Ada Špacapan iz Špacapanove hiše, sommelierka in vodja TIC Nova Gorica Dejana Baša ter  Blanka Grašič iz Turizma Radovljica. Kuhalnice so  vrteli  domači in gostujoči kuharski mojstri: Gostilna Kogoj iz Bilj, Gostilna Makorič iz Orehovelj, Gostilna Birc iz Mirna, Ošterija Korsič iz Števerjana, Ošterija Furlan iz Branika  in Ošterija Žogica iz Solkana. Ponudbo je zaokrožila čokoladna zakladnica iz Rustike Ljubljana , ki je letos z »Naj pralino« očarala strogo žirijo Festivala čokolade v Radovljici.

 

Prireditveni prostor je zaživel z vonji in okusi kulinaričnih specialitet, izbranih vin treh vinorodnih okolišev, Vipavske doline,  Brd in Krasa (Cigoj, Širca-Kodrič, Fedora, Iaquin, Mansus, Bojan Trampuž in Vinogrdaništvo Marušič)  ter izvrstne čokolade iz Rustike Ljubljana. Voditeljica Martina Arčon je uvodoma povabila k pozdravu župana občine Miren-Kostanjevica Mauricija Humarja in v.d. direktorico Turizma Miren-Kostanjevica Ariano B. Suhadolnik, nato pa mikrofon predala Toniju Gomiščku in se kot članica žirije prepustila kulinaričnemu razvajanju.

 

Guru lokalne enogastronomije je zasnoval izbor šestih menijev s čokoladno sladico in jim dodal najboljše vinske kombinacije ter se  nato spretno sprehodil čez kulinarično predstavo.

 

Žirija je bila deležna odlične strežbe dijakinj Biotehniške šole Šempeter.  Med meniji je končno izbirala tri, ki so člane posameznega omizja v seštevku najbolj suvereno prepričale z izgledom krožnika, izvirnostjo okusa in emocijo v kombinaciji z vinom. Največ zvezdic so zbrale Gostilna Bric, Gostilna Makorič in Ošterija Žogica. Slednja  je  po podeltivi priznanj in zahval sodelujočim v šovu, obiskovalce za potrpežljivost pri čakanju na svoj izbran krožnik nagradila z izvenkonkurenčnim in zares slastnim  menijem – šparglji s toplo čokolado!

 

Tudi Praznik špargljev je bil skladno z vizijo trajnostnega razvoja Občine Miren-Kostanjevica obarvan zeleno. Organizatorji so se v sodelovanju z gostinci potrudli z nabavo bioragradljivega pribora, svoje poslanstvo sta izpolnila tudi  sedaj že nepogrešljiva sopotnika javnih prireditev, maskoti  Beluško in Mirka, ki sta obiskovalce opozarjala na dosledno ločevanje odpadkov.

 

Večer se je nadaljeval z  glasbo in podelitvijo priznanj najboljšim vinarjem  občine. Po čustvenem uvodu Okteta Sotočje je župan  Mauricij Humar v družbi  predsednika 5 članske komisije Vasje Juretiča podelil priznanja vinarjem, ki med  36 prispelimi vzorci vin (14 belih, 22 rdečih ) najbolj prepričali žirijo. Med belimi vini je prvo mesto  za Malvazijo in drugo za Chardonnay dobil Bojan Trampuž iz Temnice, tretje pa Vinogradništvo Marušič iz Vojščice. Med rdečimi vini si je  najvišjo lovoriko Teran, prislužilo Vinogradništvo Marušič iz Vojščice, drugo Teran Radovana Kavčiča iz Lipe, tretje pa teran Stojana Kavčiča, prav tako iz Lipe.

 

Društvo žena na Orehovlje je prijetno presenetilo s srečelovom. Ob glasbi odličnih Modrijanov so obiskovalci uživali, najbolj vneti pa  plesali do zgodnjih jutranjih ur!

 

Organizarorji so bili zaradi izjemno slabe vremenske napovedi primorani odpovedati sobotni in nedeljski program.  Slastni, zdravilni, pomlajevalni in očiščevalni špraglji pa bodo v vseh šestih sodelujočih gostilnah, v različnih mesnih in zelenjavnih menijih  na razpolago najmanj do konca maja. Vabljeni na učinkovito detoxikacijo s šparglji!

Ariana B. Suhadolnik

Avtor fotografij: Mitja Ambroželj

Oglejte si tudi